Foto af modstandsbevægelse fra Aalborg Arkiverne

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Sted
Streamning
Målgruppe
For voksne
Organizer
HistorieAalborg

Modstandskampen i Aalborg 1940-1945

29.10.20
Historiker, journalist og forfatter, Niels-Birger Danielsen, trækker en række episoder frem fra en by, hvor kampen under anden verdenskrig fik en særlig intensitet og råhed, og sætter dem ind i en større ramme i det besatte Danmark.

I ingen by var krigen konstant så nærværende i årene 1940-45 som i Aalborg. Den særlige situation illustreres ved, at byen blev sat i militær undtagelsestilstand den 25. august 1943 - fire dage før resten af landet - efter sammenstød med tysk militær, der kostede en håndfuld menneskeliv. Forholdene var bl.a. begrundet i, at Aalborg Flyveplads var det strategisk vigtigste punkt i Danmark for tyskerne. Det resulterede allerede i 1940 i luftkampe med Royal Air Force-fly, og tyske troppestyrker var talstærkt til stede.

Da sabotagen greb om sig i 1943, var et stort antal aktioner i Aalborg med til at skubbe på udviklingen. Senere var Aalborg i flere perioder byen, hvorfra modstandslederen Toldstrup planlagde våbenmodtageaktioner, sabotager og illegal rutefart. En anden modstandsleder, politifuldmægtig Poul Larsen, led en tragisk skæbne og endte med at blive henrettet i Ryvangen. I Aalborg havde skibskaptajn Poul Gjessing modstandskampens første illegale våbenværksted i sin villa i Hasseris. Han endte også med at blive skudt i Ryvangen. Modstandsfolkenes værste skræk var dog ikke døden, men Gestapo på Højskolehotellet og den omfattende brug af tortur.

Sådan deltager du

Dette er et udelukkende online arrangement. Arrangementet vil blive livestreamet via programmet Microsoft Teams.

Følg dette link

Hvis du bruger en pc, skal du trykke på ’Se på internettet i stedet’.

Benytter du smartphone eller tablet, er det nødvendigt at installere app’en Microsoft Teams (den er gratis og kræver ikke login)