Uhyggelig klovn

Oh the horror

21.10.19
​​​​​​​Vi skriver nu oktober og der er ikke længe til halloween. Mens vi venter på den uhyggeligste dag på året, vil vi præsentere jer for Horror-skalaen. Skalaen består af tre udvalgte subgenrer indenfor horror, som benytter hver deres skræmmemidler til at chokere, ryste og forvirre sit publikum.

De tre niveauer af horror overlapper hinanden og der er helt sikkert noget for enhver smag alt afhængig af hvilke(t) niveau(er), man befinder sig på. Find ud af, om du er til Body Horror, Psykologisk Horror, Psykisk Terror eller måske alle tre. Dit gyserhjerte bliver med garanti tilfredsstillet.

Velkommen til Horror-skalaen!

Body Horror

Body Horror er en subgenre til horror, som fokuserer på menneskekroppens evne til at transformere sig gennem foruroligende ødelæggelse. Body Horror afføder ofte afsky og måske endda opkastfornemmelser som følge af den kropslige krænkelse. I modsætning til lignende subgenrer som fx Slasher og Splatter, hvor ødelæggelsen af kroppen er resultatet af umiddelbar og brutal vold, adskiller Body Horror sig ved at være bevidst tab af kropskontrol gennem lemlæstelse, mutation, sygdom, invasion, smitte, umotiveret vold eller andre unaturlige forvrængninger af kroppen.

Body Horror spiller på det nære og kendte forstået på den måde, at vi kan relatere det til vores egen hverdag og vi kan føle med personerne. Det fordrer, at vi har et særligt verdensbillede og kan se os selv i situationen, hvis vi skal blive skræmt; en verden befolket med zombier, en smitte der fører til mutation osv.

Psykologisk Horror

Psykologisk Horror lægger vægt på den mørke side af den menneskelige psyke og mystik samt tilstande som mistillid, mistænksomhed og paranoia omkring sig selv, andre eller verden er repræsenteret. Målet er at skræmme og forvirre sit publikum på et mentalt, følelsesmæssigt eller psykologisk niveau, og Psykologisk Horror overlapper ofte med Psykologiske Thrillers, som er endnu en subgenre i horrorkategorien.

Hvor traditionel horror anvender monstre, uhyggelige skabninger, seriemordere og aliens som skræmmeteknik, er kilden til frygt i Psykologisk Horror elementer som atmosfære, lyd samt hovedpersonens egen angst og monsteret er som regel ”skjult”. Hvis et fysisk monster anvendes, er det som en metafor for en karakters indre dæmoner. Plot tvists og overraskelsesmomentet benyttes tit og intet er sjældent, hvad det ser ud til at være.

Psykisk terror

Psykisk Terror, også kaldet Lovecraftian Horror efter den amerikanske forfatter H.P. Lovecraft, er en subgenre, som fremhæver kosmisk horror og frygten for det ukendte. Det er den frygt, vi oplever, når vi konfronteres med et fænomen, som går ud over vores forståelse. Vi er langt fra det menneskelige og rædslen opstår i erkendelsen af, at mennesket tilstedeværelse i universet er ubetydelig.

I Psykisk Terror benyttes antydningens kunst, og som overskriften antyder, er det publikums bevidsthed, der leges med fremfor det fysiske. Terror anses ofte for at være det ypperste inden for horrorgenren, men det fordrer et helt særligt abstraktionsniveau for, at man kan ”tage det ind” og blive skræmt. Mange horrorfans gider ikke bøger og film på dette niveau, da det bliver for kedeligt, men alligevel er flere nyere film inspireret af Lovecraftian Horror.

Artiklen er udarbejdet af Matilde Norup Iversen, Aalborg Bibliotekerne, med inspiration fra filosof Henrik. S. Harksen.

Tags
Inspiration