Noget der ligner "10000 års epidemihistorie"

Af Anonym (ikke efterprøvet)
26.05.21
Mens du venter på ”Den fjerde rytter: 10000 års epidemihistorie”, der omhandler verdens største epidemier og deres omvæltning af samfund, har vi masser af andre bøger om forskellige aspekter af epidemier og vores håndtering af dem.

Epidemier i historien

”Virusphere: from common colds to ebola epidemics” er den store bog om vira – hvad de er, hvad de gør, og hvilken rolle de har spillet i historien.

En anden god titel til at få overblik over vira og pandemier i historisk kontekst er ”Viruses, pandemics, and immunity.” Her er også forklaring på, hvordan virusudbrud bliver til epidemier og siden pandemier, og hvilken rolle test, vaccine and lignende forsvarsmekanismer har.

Skal vi have det historiske perspektiv på, er der megen god viden at finde i ”Pandemic 1918: the story of the deadliest influenza in history”, “The 1918 Spanish flu pandemic: the history and legacy of the world's deadliest influenza outbreak” og ”The black death and later plague epidemics in the Scandinavian countries: perspectives and controversies.”

Hvad er i det hele taget op og ned ifht. epidemier? Det lærer du mere om i ” Never mind the b#ll*cks, here's the science: a scientist's guide to the biggest challenges facing our species today.” Luke O’Neill formidler det komplekse på en enkel måde.

“The Premonition: A Pandemic Story” hylder skeptikeren. Med thrillerens greb beskriver Michael Lewis, hvordan USA håndterede pandemien. En historie om, hvordan en flok visionære eksperter kæmpede mod Trump-administrationens fodslæbende og skæve respons på en global udfordring.

Pandemi og demokrati

Samme kritiske blik finder vi i ”The Wake-Up Call: Why the Pandemic Has Exposed the Weakness of the West, and How to Fix It”, der ser på, hvordan regeringer har håndteret krisen. Specifikt de vestlige demokratier, der har sovet i timen, mens mere autokratiske østasiatiske styrer har kunnet slå hårdt og hurtigt ned på smittespredningen. Hvad kan vi i Vesten lære på den front? Er sundhedsmæssig sikkerhed foreneligt med et demokratisk, frit system?

Sverige har haft en markant anderledes tilgang til håndteringen af pandemien end så mange andre lande. Hvordan er det gået dem – har de fat i den lange ende, eller er det et land på katastrofekurs? Det kan du læse meget mere om i Johan Anderbergs ”Flocken.”

Hvad gør vi nu?

Hvad kan vi egentlig gøre for at forhindre en lignende pandemi? Det er omdrejningspunktet i ”Covid-19: the pandemic that never should have happened, and how to stop the next one” og ”Deadliest enemy: our war against killer germs”, som i detaljen undersøger, hvordan det kunne ende så galt, som det gjorde.

Pandemien er en oplagt mulighed for at stoppe op og evaluere vores gøren og laden. Mange venter på, at hverdagen på ny skal indfinde sig. Find gode råd til en ny og udvidet verdensopfattelse i ”Ten lessons for a post-pandemic world” og ”Post corona: from crisis to opportunity.”

COVID-19 har i det hele taget uopretteligt ændret vores vaner og opførsel. Psykolog David Cohen kommer i ”Surviving lockdown: human nature in social isolation” med gode råd til, hvordan vi håndterer dette pludselige, ufrivillige skift i vores liv – med fornuften i behold.

Fiktionens pandemier

En god måde at håndtere COVID-19 er – naturligvis – at læse en god roman om pandemier og glæde sig over, hvor godt vi har håndteret det i forhold til fiktionens verden, hvor det som regel står langt værre til. Herfra skal der lyde anbefalinger på: Camus’ ”Pesten”, Stephen Kings ”Opgøret”, Crichtons ”Truslen fra det ukendte”, Emily St. John Mandels ”Station 11” og ikke mindst den fremragende ”Den sidste” af Alexandra Oliva.

Inspiration