Færøske huse ved havnen.
Pan Woyteczek, Wikimedia (CC BY 4.0)

Góða ólavsøku - vi fejrer Færøernes nationaldag

​​​​​​​29. juli er ólavsøka, eller Olaidag, som Færøernes traditionsrige nationaldag kaldes på dansk. I den anledning plukdykker vi i et af øernes store forfatter, William Heinesens unikke universer. 

William Heinesen (1900-1991) var forfatter, komponist og billedkunstner; alt sammen med stort F foran – F for Færøsk.

Værkerne er jordnære, realistiske og satiriske, men samtidig tæt omslynget af og præget af de færøske myter og jagten på at finde en større mening med tilværelsen. Og så er de oversat til flere end 20 sprog – og dermed, næst efter Karen Blixen, den mest oversatte, danske forfatter med debut i perioden 1900-1940.

Den store fortælling i den lille

I 1950 udkom hovedværket: ”De fortabte spillemænd”. En grotesk skælme- og kollektivroman om livet i en mindre, unavngiven by, ”langt ude i det kviksølvlysende verdenshav”. Her vandrer vindharpebygger Kornelius Isaksens tre sønner – færgemanden Moritz, digteren og drømmeren Sirius og den hjertensgode og velfornøjede komponist Lille-Kornelius – rundt i, ja, noget let kunne tages for Thorshavns snævre gyder, omgivet af sære originaler som Lighanen, Ole Brandy og Krabbekongen.

Nok er fortællingen om de tre brødre forankret på de stormomsuste, nordatlantiske øer, men den er er samtidig et muntert og indsigtsfuldt tværsnit af et hvilket som helst andet lokalsamfund:.

Som i en god komedie af Ludvig Holberg, udstilles de renfærdiges afmagt over for de andres uafvendelige, selvretfærdige ondskab. Dyder og fortrædeligheder hudflettes, som når Magister Mortensen, hvis klare ledestjerne er Søren Kierkegaard, i en dramatisk afskedsscene, optændt af raseri, formulerer sin version af topmålt lykke: ”Du er fri! Du er fri som selve Satan! […] Ikke noget med fordømt privatundervisning eller biblioteks-luseknækkeri [Det står der! Red.] Ingen at måtte stå til regnskab for eller være nødt til at luske af vejen for.” Mortensens videre skæbne er krank og umennesket Matte-Goks, som også optræder i bogen, om muligt endnu værre …

Symfoni i fire satser

”De fortabte spillemænd” er skrevet som en klassisk symfoni i fire satser: Første sats er den lette åbning, der præsenterer personer og motiver. Den langsommere andensats, ”hvori der begynder at ske mærkelige ting”, overgås hurtigt i tempo og intensitet af tredjesatsens menuet, ”der bringer skildringer fra en […] om end noget forvirret bryllupsfest”, inden fortællingen rundes af med fjerde og sidste sats; sonaten, ”der bringer den sørgelige afslutning, men tillige håbet om noget nyt og bedre”.

Reserver "de fortabte spillemænd".
 

Forfatter, komponist og billedkunstner

Ved siden af sit forfatterskab tegnede, malede og klippede William Heinesen billeder. Værkerne spænder over vægdekorationer, bogillustrationer, plakater, pladecovers og satiriske bladtegninger. Motiverne er ofte hentet i den mytiske, underjordiske verden. 

Herudover sad den produktive forfatter hver dag ved klaveret i sit hjem i Tórshavn, hvor han også komponerede. Mest kendt er nok hans variationer over Kingo-salmen ”Vågn op og slå på dine strenge”.

Góða ólavsøku

29. juli er ólavsøka - eller Olaidag, som dagen kaldes på dansk - er Færøernes store nationaldag. Navnet og dagen skyldes Færøernes skytshelgen, den norske konge Olav den hellige, der døde den 29. juli 1030 i Slaget på Stiklestad.

Dagen fejres traditionelt med lagtingsprocessionen (ólavsøkuskrúðgongan), hvor tingets medlemmer, Færøernes Landsstyre, biskoppen og landets præster og højeste embedsmænd går i procession fra Lagtingshuset til Tórshavn Domkirke. Processionen følges af de fleste færinger; enten fra vejsiden eller transmitteret på tv. 

Siden 2016 har ólavsøka været officiel flagdag i Danmark.

Dyk ned i Heinesens universer, grib en rejse- eller strikkebog.
God fornøjelse!

Tags
Inspiration