Mennesket på månen - del 1

12.07.19
D. 21. juli er det 50 år siden, mennesket tog det første skridt på månen.

Del 1: Den nye grænse

Mennesket har altid kigget op på Månen i natten, tiltrukket af mystikken og drømmene der er forbundet med vores nærmeste nabo i rummet.

Måske har du alderen til at kunne huske menneskets første skridt på Månen, som fandt sted den 21. juli 1969? Det meste af Verden så til, mens Neil Armstrong satte de første aftryk på Månens overflade. Men hvad var egentlig gået forud for denne fantastiske rejse?

Det hele starter med udviklingen af raketfremdriften under 2. Verdenskrig. Den ledende tyske forsker Wernher von Braun er med til at udvikle raketterne V1 og V2, som bliver brugt til angreb på det sydlige England. Efter krigen bosætter han sig i USA, og bliver en af de ledende forskere på det amerikanske rumprogram.

 

Vernher von Braun ved periskopet. 

Efter krigen starter et kapløb mellem USA og Sovjet, om at udvikle den nye raketvidenskab. Alligevel kommer det som en overraskelse for alle, da Sovjet sender Sputnik, den første satellit, i kredsløb om Jorden den 4. oktober 1957. Faktisk skaber opsendelsen noget nær krisestemning i det amerikanske rumprogram. Kort tid efter, den 3. november samme år, er Sovjet også de første til at sende et levende væsen ud i rummet, nemlig hunden Laika. Og ikke nok med det. Den 12. april 1961 bliver Jurij Gagarin, som det første menneske, sendt i kredsløb om Jorden i Vostok 1.

 

Sputnik. En lille satellit med stor betydning.

Dermed er grunden lagt til et hektisk kapløb mellem USA og Sovjet om at udforske rummet. Amerikanerne sender Alan Shepard ud i rummet i maj 1961 i rumfartøjet Freedom 7, så de følger tæt efter Sovjet. Men hvor har USA mulighederne for at blive de første til noget i det nye kapløb? 

 

Præsident John F. Kennedy lykønsker Alan Shepard.

Den første kvinde i rummet bliver også sovjetisk. 16. juni 1963 sendes Valentina Tereshkova i kredsløb om Jorden i Vostok 6. 

 

Valentina Tereshkova gør sig klar til en tur i rummet.

Hvad angår Månen, så lykkedes det for Sovjet at sende flere sonder til Månen i slutningen af 50’erne, og USA i starten af 60’erne. De fleste har som mål, bare at ramme Månen, hvilket ikke er så nemt som det lyder. Faktisk rammer flere af sonderne forbi.

I midten af 60’erne gennemfører både USA og Sovjet flere rumprogrammer. USA med Mercury og Gemini, og Sovjet med Vostok og Voshkod. Erfaringen med disse programmer ruster begge nationer til den yderligere udforskning af mennesket i rummet, og ikke mindst kapløbet til Månen.

Følg med her de næste dage, når vi markerer 50 året for menneskets første skridt på månen.
 

Kilde: Skrevet af migj, Favrskov Bibliotekerne.
Fotos - kilde: Pixabay og Britannica Image Quest

 

Inspiration