Find hjemmets største strømsluger - lån en el-måler på biblioteket

14.12.22
Aalborg Bibliotekerne har indkøbt en pulje på 30 elmålere. Brug dem til at gå dit forbrug efter i sømmene.

Årets helt store gyser tegner i denne omgang ikke til at blive en Stephen King-bog, men derimod el-regningen. 

Det vil Aalborg Bibliotekerne gerne gøre noget ved. 

Derfor har vi indkøbt en stor pulje energimålere til udlån, så du kan finde frem til de apparater, der trækker unødigt meget strøm og belaster dit forbrug. 

Den model som Aalborg Bibliotekerne har købt hjem er indrettet, så du kan taste en pris ind og i kroner og øre, og faktisk beregne, hvor meget et køleskab, en æggekoger, en spillekonsol m.m. forbruger i hverdagen.   

Genoplivningnen af en gammel idé 

Selvom det altid giver mening at kigge på sit forbrug, er interessen i øjeblikket stor ift. til at spare. For både i privaten og samfundet, tæller alt, hvis vi skal undgå planlagte strømafbrydelser til vinter, klimaforværringer eller at blive ruineret af stigende elpriser.  

På bibliotekerne mærken man interessen og har således fået flere henvendelser fra folk, der husker den nu hedengangne elsparefonds kampagne, hvor man kunne låne energimålere på biblioteket.

"Dengang kunne man låne energimålere på biblioteket, og det kan man nu igen, hvis man er låner hos Aalborg Bibliotekerne", siger områdeleder Henrik Schou på Aalborg Bibliotekerne. 

I en tid, hvor befolkningen er topmotiverede i forhold til at gøre noget ved sit forbrug, håber han at elmålerne kan være med til at gøre en forskel, både når det kommer til privatøkonomien og omstillingen til en mere bæredygtig tilværelse.  

"Sparer man på energien, sparer man de fleste gange også på klimaet."

I restordre

Rundt om i landet er efterspørgslen på netop elmålere steget, så de nu flere steder er i restordre. Derfor giver det god mening, at man nu igen kan låne en elmåler på biblioteket og få kig på et mere bæredygtigt forbrug i hjemmet.    

"Hey, jeg er selv gammel gamer, så det er altså ikke fordi, vi vil hænge nogle bestemte forbrugsmønstre ud - men det kan da godt være det giver nogle diskussioner i hjemmet om, hvad der er vigtigst at have tændt", fortsætter Henrik, og skæver nervøst til det indrammede billede på sit skrivebord, hvor han står og smiler foran sine to nyistandsatte retro-arkadespil. 

"Nu må de altså godt skynde sig lidt med den fusionsenergi", afslutter han og peger på linket i bunden af denne artikel fra videnskab.dk.

Aalborg Bibliotekerne har købt 30 elmålere, du kan låne, hvis du er oprettet som låner hos Aalborg Bibliotekerne. 

Du kan reservere dem via dette link - lånetiden er 14 dage


Hvad ellers?

Har du brug for lidt lidt tips og life-hacks til, hvor du kan spare her i den kommende vinter, så læs:

DR har desuden en relevant artikel om elmålerne, og hvor meget du kan spare med dem:   

Videnskab.dk-feature om afsløringen den 13. december: