Trendy hækling og syning

Af Anonym (ikke efterprøvet)
25.02.20
Er du glad for at hækle og sy, så bliv inspireret af tidens trends og de nye flotte håndarbejdsbøger indenfor området.

Lad dig inspirere af nogle af de nyeste håndarbejdsbøger indenfor hækling og syning og få samtidig vores bud på, hvad der hitter i øjeblikket. Håndarbejde er også påvirket at samfundets helt store emner såsom klima, genbrug, økologi og bæredygtighed. 

Hækling

Det er populært at hækle tøj til os selv, men dog ikke helt så populært som at strikke tøj. Inspiration kan findes i Sidsel Sangilds ”Hækletøj” og Janne Juuls ”Hækl en Möbius”. Der hækles mere tilbehør i form af f.eks. sjaler, som i Sisse Chytræus' ”Sisse's hæklede sjaler” og tasker i Julie Risom Glarbos ”Hæklede tasker”. Men det kan også være hæklet tilbehør som tæpper og puder til boligen som i ”Twinkie Chan's hæklede lækkerier til boligen”. Og naturligvis er der også økologiske og klimavenlige ”Hæklede klude: til dit køkken og badeværelse”.

En sjov og spændende trend, som er blomstret op i de senere år er Amigurumi hækling. Ami betyder hæklede og nuigurumi står for nuttede, søde dyr, bamser, dukker osv. Her er der utallige inspirationskilder: Maja Hansen har produceret ikke mindre end 9 bøger om ”Hæklede dyr”. Desuden hækles der blomster, kaktusser, uroer, jule og påskepynt: ”Hæklet nordisk påskepynt” og ”Hæklet nordisk julepynt” er meget populære i sæsonen, men prøv dem gerne i sommerferien.

Syning

Syning er igen blevet populært. Hvor det tidligere var nødvendigt at kunne sy for at få tøj på kroppen, har det gennem de sidste årtier ikke været nødvendigt med denne kompetence, og en hel generation har ikke i samme grad lært at sy som ældre generationer. Det rådes der nu bod på med gode og spændende begynderbøger som ”Lær at sy!: for nybegyndere i alle aldre”, ”Systuen: 32 fine og praktiske hverdagsting, du selv kan sy”, ”Grundlæggende syfærdigheder” og ”Sy din egen garderobe: i størrelse 34 til 56”.

Strikke- og hækletøjet er svært at lappe, klippe i og lave om på. Det lader sig lettere gøre med stoflige materialer og her har genbrugsbølgen for alvor slået igennem. Norske ”Skinn og lær: gjenbruk, interiør og tilbehør” og svenske ”Lappa” er gode eksempler på det nordiske. Nogle danske bud kunne være: Karen Marie Dehns ”Genbrug på den fede måde”, Elín Arndís Gunnarsdóttirs ”Giv kludene nyt liv: 26 genbrugsopgaver” og ”Kunsten at slagte en trøje: genbrug, filtning og pynt”.

Nye håndarbejdsbøger

Følg med i hvilke nye håndarbejdsbøger biblioteket har indkøbt her

Artiklen er udarbejdet af Anne-Birthe Hansen, Aalborg Bibliotekerne