
Nytårsforsæt - tør du jinxe 2021?
Sidste år anbefalede vi en række bøger, der alle lovede at hjælpe dig til at nå dine mål for det nye år 2020. Om det var at blive sundere, rigere, gladere, klogere - eller hvad du nu forestillede dig, ville gøre 2020 til lige netop dit år.
Husk, du kan alligevel ikke kontrollere alt
Måske har du som en af de få nået dit nytårsforsæt 2020. Men uanset om du har nået din idealvægt, har fået læst "På sporet af den tabte tid" eller malet udhæng på sommerhuset, så kan vi alle se tilbage på et år, hvor den vigtigste erfaring var, at vi ikke kan kontrollere ret meget, når det kommer til stykket.
Om det så betyder, at vi er ydmyge ift. at fremsætte forsæt for 2021 for ikke at udfordre skæbnen og risikere et nyt annus horribilis, eller om coronatrætheden efter 2020 tværtimod gør, at vi stiler højt og drømmer bredt - det må være op til den enkelte.
Vi har bøgerne om de fleste emner. Kom ind og spørg os til råds om den bedste bog, der passer til netop dit nytårsforsæt.
Forandring kræver forberedelse
Vi præsenterer lidt generel inspiration til, hvordan du bliver klar til at overholde dit individuelle nytårsforsæt, og hvordan du holder fast i det.
- Lyt fx til podcasten Hjernetræning: Sådan holder du dine nytårsforsætter. Hjerneforskere giver 4 gode råd.
Prioritering - valg kræver fravalg
Nytårsforsætter handler ofte om noget, man vil gøre mindre (spise, ryge, være online) eller mere (motionere, læse bøger, se venner), og så er prioritering alfa og omega. Her er 3 gode bøger, der hjælper dig med at prioritere.
- Lån bogen Vælg fra - og bliv bedre til at vælge det rigtige til af Birgitte Sally.
Her får du gode råd til om at priorietere.
- Lån bogen Ryd op i dit liv af Tiki Küstenmacher.
En guide til at få overblik, orden og ro i dine omgivelser, dine forhold til andre mennesker og i dig selv.
- Lån bogen Lev mere - lav mindre af Fergus O'Conell.
Hvem vil ikke gerne lære det?
Indstilling - forandring starter i dit hoved
For at kunne prioritere, skal du selvfølgelig have gjort dig klart, hvad dine mål og værdier er. Ydre forandringer er ikke meget værd, hvis de ikke afspejler en indre balance.
Det kan du læse mere om i disse 2 bøger:
- Lån bogen Lev mere tænk mindre af psykolog Pia Callesen.
Forfatteren giver anvisninger på, hvordan du med teknikker fra metakognitiv terapi bliver bedre til at droppe grublerierne og styre uden om de depressive tankers onde spiral.
- Lån bogen Stå fast af psykolog Svend Brinkmann.
Forfatterens budskab er, at livet handler om at droppe forestillingen om evig forandring og affinde sig med og stille sig tilfreds med sig selv.
Track dine mål - få øje på succesen
Forberedelse og prioritering er altså vigtig, når du skal i gang med forandringer. Men hvordan holder du styr på, om du lykkes med dit nytårsforsæt?
Der har sikkert ligget mange fitnessure og sportstrackere under juletræerne i år, og din mobiltelefon giver mulighed for masser af apps, hvor du kan følge fremskridtet i alle tænkelige nytårsforsæt, du måtte have.
Den analoge metode - dagbogen
I takt med, at vi bliver mere opmærksomme på, at der også er en bagside af den teknologiske medalje, hvor vi er online hele tiden, har den gammeldags dagbog fået ny opmærksomhed. Her stiller moderne mennesker imidlertid også krav til effektivisering, og metoden "Bullet journal" går ud på i punktform at holde orden i dit liv og dine tanker.
- Lån bogen Bullet journal-metoden af Ryder Carroll.
Opfinderen af Bullet journal-metoden fortæller her alt om principperne for at skrive din egen "bullet journal".