Avisstak med forsideartikel om præsident Bill Clintons forhold til Monoca Lewinsky 1998.
Jeanne René, CC BY-NC-SA 2.0

Høj cigarføring og nødvendige undskyldninger

For 25 år siden hævdede præsident Clinton hårdnakket, at han "ikke havde et seksuelt forhold til den kvinde, Miss Lewinsky". Senere fik piben - eller cigaren - en anden lyd. Hvordan giver og modtager man en oprigtig undskyldning.

Der er løbet meget vand gennem Golfstrømmen, ligesom hundredvis af undskyldninger for upassende opførsel er kanaliseret gennem dansk og international presse, siden præsident Clinton, for 25 år siden, først hævdede ikke have haft et seksuelt forhold til praktikanten Monica Lewinsky – og siden måtte raffinere og gradbøje ordene.

De seneste 25 år har kendisser og karrieremænd og -kvinder, med tiltagende hyppighed, for rullende kameraer måttet æde stoltheden og beklage og undskylde deres upassende opførsel. Og hvis de ikke gjorde det – og i mange tilfælde også alligevel – er de efterfølgende blevet trukket gennem ydmygende retssager og slibrige avisforsider: Komikeren Bill Cosby, filmmogulen Harvey Weinstein, golfspilleren Tiger Woods, studieværterne Jens Gaardbo og Jes Dorph-Petersen og politikerne Frank Jensen, Morten Østergaard og senest formand for formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, for blot at nævne nogle.

Fraskrivelse af ansvaret

Egentlig betyder selve begrebet ”at sige undskyld”, at man erklærer, at man gerne vil fritages for skyld. Hvis man, for eksempel forsinkes af et trafikuheld på vej til et vigtigt møde, fungerer et kort ”Undskyld forsinkelsen” som en frikendelse for ansvaret.

Tilsvarende ses indimellem ”undskyldninger” for seksuelle krænkelser netop som gerningsmandens forsøg på at afskrive sig ansvaret; ”Ikke alene var hun beruset, hun havde også en udfordrende, lårkort kjole på” eller ”… men jeg var sikker på, det var en gensidig flirt …

Men lige så ofte vil disse ”undskyldninger” blive oplevet som useriøse – endda ligefrem usympatiske – fordi den anklagede opstiller både betingelser og mellemregninger for sine uheldige handlinger.

Hvis man tilmed, som præsident Clinton, i ugevis pure benægter ethvert kendskab til det, man er anklaget for – ”I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky” – ja, så øges nyheds- og underholdningsværdien.

Den Perfekte Undskyldning

  1. Vedkend din skyld: Vedgå alle dine handlinger, anerkend den fulde gru af normbruddet.
  2. Bed ydmygt om tilgivelse (fra alle).
  3. Vis gennem tale og handlinger, at du vil gøre alt for at overholde normerne fremover.
  4. Vis vilje til at styrke normerne, du har forbrudt dig imod (støt gennem aktiviteter, politik, ressourcer).
  5. Stil dig til rådighed for alle medier, hvori du åbent deltager i forsoning og sjæleransagelse på din beslutsomme rejse mod et bedre selv.

Frit efter Joy Koesten & Robert C. Rowland: "The rhetoric of atonement", Communication Studies #55, 2004.

Kunsten at sige undskyld

En ægte, oprigtig undskyldning bør være betingelsesløs og en klar indrømmelse af skyld og bøn om tilgivelse.

Den kan eventuelt følges af en form for ”soning” for skylden og ønsket om at genskabe et nyt, renere selv. Men selvransagelse kræver typisk, at man går i eksil - mediterer i en celle i Tibet eller går Caminoen – uden kamerahold, så man er helt væk fra offentligheden i en rum tid, vel at mærke.

Besværet med at tage imod

Lige så svært det kan være at give en oprigtig undskyldning, lige så svært kan det være at tage imod og tilgive. Derfor har der i boglisten nedenfor om undskyldninger og bortforklaringer også indsneget sig et par titler om dét.

Øv dig allerede nu, inden næste gang, du selv har brug for – i større eller mindre grad – at sige undskyld eller tage imod en undskyldning.

Inspiration