Mand læser på en tablet

Find dig selv, mand!

Mænd læser skam også romaner. Vi kommer her med nogle gode bud på eReolen.

Jeg har her samlet et udvalg af fantastiske romaner, skrevet af mænd om mænd. Mænd, der skal finde sig selv - både i det hippe København og i det vilde vesten.

Regnen falder af Anders Løgstrup Bjerg

Den universitetsstuderende Daniel røvkeder sig. Han er i starten af 20'erne og har uendeligt svært ved at finde begejstring. Drømmen er at arbejde med film, men i stedet laver han lidt studenterradio. Motoren er gået i tomgang og har gjort det længe.

Men så dukker en gammel ven fra gymnasietiden op og spørger, om han kunne tænke sig at være med til at åbne en isbutik. Finten er at relancere den hedengangne og nostalgiske regnbueis i nye klæder. Den er Daniel med på og 1-2-3, så er hipsterfirmaet Treklang skabt, og der skal sælges is - både fysisk og på Instagram.

En kulørt og humoristisk storbyroman om at kæmpe mod hverdagens sorte huller og at genopfinde sig selv i en hip start-up virkelighed.

Den italienske mester af Tom Rachman

Det er ikke let at være barn af en verdensberømt kunstner, og især ikke når det er den verdensberømte kunster Bear Bavinsky. En amerikansk larger-than-life maler med hang til vin, kvinder og ikke mindst sig selv.

Sønnen Pinch stræber efter faderens nærvær og håber senere, da han selv begynder at male, at han endelig vil få anerkendelse.

Men Bear nedgør hans talent og penselstrøg på det grusomste, hvorefter pensler og maling bliver gemt væk. I stedet vælger Pinch at læse kunsthistorie og blive faderens assistent igennem livet. Han vil med andre ord altid stå i sin faders skygge. Tilsyneladende. 

Romanen tager sin start i 1955, da Pinch er helt lille. Vi følger hans liv, relationer og op- og nedture. Hele historien lyder forudsigelig, lige indtil han i al i al hemmelighed begynder at hævne sit mislykkede liv.

Som læser sidder man og hepper med på hans hold.

Butcher's Crossing af John Williams

Det er 1870'ernes Amerika. Den unge Will Andrews er gennem sine studier på Harvard blevet optaget af Emerson og hans tanker om at opnå "et originalt forhold til naturen." Så Will dropper studierne og tager et tog ud vestpå.

Han strander i Butcher's Crossing i Kansas i udkanten af intetsteds. Butcher's Crossing er fyldt til randen af rastløse mænd, der er på evig jagt efter penge og måder at bruge dem på. Inden længe falder Will i snak med McDonald, som fortæller om sit næste store eventyr: Enorme flokke af bøfler vil snart vælte ind i en smuk dal dybt inde i Colorado Rockies, og de venter bare på at blive skudt og skindet. Men snart bliver drømmen til et mareridt af nedslagtning og grådighed.

John Williams har skrevet dette mesterværk og skabt en tidløs klassiker. Den er fantastisk i sin beskrivelse af det søgende menneskes møde med den uberørte, vilde natur i det vilde Vestens hendøende timer.

Kokken der holdt op med at rødme af Martin Kongstad

Magne er ung men allerede nedbrudt efter et ophold på et af de famøse, men brutale køkkener i Frankrig. Han arbejder nu som køkkenchef på sin fars restaurant, Chez Ivan. En far som sjældent er ædru, mild eller kærlig.

Men Magne har siden han var helt lille haft en drøm om at starte sit eget og få sin egen Michelinstjerne. En drøm, som hurtigt tager fart, da han møder ambitiøse Madeleine fra Gammel Rye. Hun tænder en gnist i Magne, som igen tør gå efter sin drøm.

Martin Kongstad er i sit daglige virke madanmelder og det mærkes tydeligt i beskrivelserne af vin, ingredienser, retter og restauranter. Det hele krydres med en fiktionel realisme, hvor kendte peronligheder fra Københavns restaurationsmiljø nævnes her og der og bidrager til, at man som læser tror på hele fortællingen.

Krigsturisten af Jesper Bugge Kold

Niels er gymnasielærer, midt i 40'erne og gået i stå. Han oplever sine elever som uengagerede og forkælede, og kollegerne interesserer sig kun for at løbe maraton. Også i ægteskabet med Annemette er han gået uhjælpeligt i stå.

En dag får Niels forbindelse med sin gamle gymnasieven Michael, der er freelance pressefotograf og skildrer de konflikter og krige, der udspiller sig rundt om i verden. Niels lokkes med på en tur til Beirut, hvilket ikke i sig selv er farligt, da der ikke er borgerkrig længere.

Oplevelserne sætter sig imidlertid så dybt i Niels, at det giver ham smag for at rejse til nye og farligere destinationer sammen med Michael, hvor han agerer assistent. 

Doppler af Erlend Loe

Med en kone og to børn lever Alexander Doppler et helt normalt og måske til tider forudsigeligt liv. En dag, da han er ude og køre mountainbike i skoven, styrter han og slår muligvis hovedet. Da han slår øjnene op igen, åbner der sig en ny verden; skoven

Doppler vender verden ryggen og flytter ud i skoven, hvor han vil leve det enkle liv. Han får lidt efter lidt selskab af en elgkalv, hvis mor han har nedlagt med kniv for at få kød.

Erlend Loe er en mester i humor, men herunder ligger en samfundskritik, som også skinner igennem Doppler. Dopplers største drivkraft er at gøre op med samfundets forventning om, at man skal være dygtig, forpligtende og gøre det, som forventes af en gennem hele livet. Og da hans søn Gregus bliver en del af stammen, så skal der arbejdes imod alt det, han har lært sin søn hele livet.