Billede fra filmen Den gyldne handske. Lån den på Filmstriben.

Filmstriben: Den gyldne handske

Chokerende og ubehagelig tysk spillefilm om seriemorderen Fritz Honka, der hærgede Hamborg i perioden fra 1970-1975.

Historien er i sig selv ikke noget særligt. Morderen arbejder om dagen, drikker voldsomt på værtshuset ‘Den gyldne Handske’ om aftenen, plejer seksuel omgang med ældre kvinder, som prostituerer sig af ensomhed og alkoholisme, er voldelig overfor dem og slår nogle af dem ihjel. Undervejs forsøger han kortvarigt at få sit liv på ret køl, men forfalder igen til alkohol. Historien følger de virkelige begivenheder, filmen er bygget på.

Grusomhed i et råt miljø 

Filmens største force er det nådesløse indblik i Hamborgs luderkvarter, St. Pauli i 1970’erne. De kranke skæbner. Desperationen. Ensomheden. Misbruget. 

Det chokerende er morderens bizarre seksualitet, hans iltre temperament og hans omgang med ligene. Her må jeg understrege, at der ikke er tale om en splatterfilm, men tværtimod et værk, som oppebærer den samme effekt med stemning og lyde.

Under rulleteksterne vises fotos af virkelighedens morder, ofrene og lejligheden, hvor han begik drabene og gemte ligene. Ligheden med filmen er slående.

Skuespilpræstationerne er efter min mening virkelig gode helt ned i detaljen. Et eksempel er de fordrukne kvinder, hvis sløve øjne genvinder fordums skarphed, mens de følger flasken fra glas til glas, indtil der er skænket op i deres.

En ond film

Filmen ‘Den gyldne handske’ kan lånes på Filmstriben og er en decideret feel-bad movie, som med sin udstilling af sørgelige skæbner, misbrug og vanvid efterlader sit publikum med en grim smag i munden.

Alligevel er den dragende som en grim ulykke på landevejen, man ikke kan lade være med at indtage, selv om det ikke er godt for noget.
 

Inspiration