Stemningsfuldt billede af en mørk gade
Stemningsfuldt billede af en mørk gade

3 bogtips fra Gad: forstadsuhygge, løgne og japansk historie

13.06.19
3 bud på spændende bøger, som du måske har overset, men som du med god grund kan kaste dig over.  

Der findes så utroligt mange gode film, podcasts, serier og bøger, at man sommetider kan blive helt nervøs for, at man har overset det allerbedste. Her giver forlaget Gad et bud på 3 spændende bøger, som du måske har overset, men som du med fordel kan kaste dig over.

Selv en lille by kan gemme på store hemmeligheder

Christopher Bollen: ORIENT 
Sommeren går på hæld, da en fremmed kommer til byen… Sådan begynder Bollens fængslende og anderledes thriller, der udspiller sig i den lille by Orient ud for New York. Byen har i generationer været beboet af familier, som har levet stilfærdigt bag næsten David Lynch-agtige stakitter, men noget er i gærde.

Snart finder en række foruroligende hændelser sted, og inden længe gennemsyrer paranoiaen det lille samfund. Mistanken falder næsten automatisk på den fremmede, som dog hurtigt får en lokal allieret, og sammen sætter de sig for at opklare mysterierne – og det mord, der pludselig finder sted.

Orient er en fantastisk velskrevet spændingsroman, som anmelderne har sammenlignet med både Twin Peaks og Agatha Christie, men det er også en roman, der sætter fokus på det amerikanske samfund, som det ser ud i dag. Orient er litteratur, når den er allerbedst, en roman, der kan læses for sin forførende historie, men som samtidig kaster et skarpt blik på vor tid.

Sandheden er, at vi alle lyver

Sabine Durrant: EN USKYLDIG LØGN
”Tilbringer man sin ferie på en lille græsk ø - eller har man gjort det – er der stor gensynsglæde og duften af både Retsina og vild oregano at finde i britiske Sabine Durrants mesterlige psykologiske krimi.” Sådan skrev en anmelder om En uskyldig løgn, som bedst beskrives som …  ja - ’mesterlig’.

Paul Morris er i fyrrerne, single, flot og charmerende. Meeen – både udseendet og karrieren har efterhånden set bedre dage, så da Paul tilsyneladende tilfældigt løber ind i en gammel bekendt, stikker han en lille løgn for at få sin tilværelse til at fremstå lidt mere funky, end tilfældet er. Inden længe bliver Paul inviteret med sin bekendte og en gruppe nye venner til Grækenland, og herfra tager historien en drejning, der i bedste Talented Mr. Ripley-stil holder sin læser fanget i en skruestik.

Den begejstrede anmelder slutter med ord, der præcist beskriver, hvorfor det kun kan anbefales at læse denne begavede krimi: ”Durrant er en fabelagtig skribent, der kryber under huden på både læser og hovedpersonerne på en måde, så man ikke bare er dybt underholdt på den Ruth Rendellske vis. Man føler også, man er blevet klogere på menneskene.”

Baseret på virkelige hændelser

Mary Lynn Bracht: DE BORTFØRTE PIGER 
Indimellem dukker der historier op, som man næsten ikke kan begribe, man ikke har hørt mere om tidligere. De bortførte piger beskriver i romanform et overset – og ekstremt grusomt - kapitel i verdenshistorien. Under Anden Verdenskrig var Korea besat af Japan – og i løbet af besættelsesperioden bortførte og tvangsprostituerede de japanske styrker op mod 200.000 koreanske kvinder.

I årevis blev kvinderne udsat for tortur og daglige voldtægter, og mange mistede livet. I dag er kun få af dem i live. Den japanske regering gav i 2015 en officiel undskyldning for ugerningerne og udbetalte erstatning til de få overlevende ofre, men begivenhederne kaster fortsat skygge over relationen mellem de to lande.

I denne roman, som tager udgangspunkt i disse virkelige hændelser, fortæller Mary Lynn Bracht en af de tvangsprostituerede kvinders historie. Det er en barsk, men vigtig beretning, men trods det voldsomme emne lykkes det Bracht at fortælle en historie om håb og tilgivelse.

Inspiration