Sprogspillet

Brætspil. Sprogspillet er for sprognørder, altså folk der synes, at kommaer skal sættes ordentligt, og som korser sig, hvis andre ikke lige får nutids-r placeret de rigtige steder.

Min kæreste er heldigvis lige så stor sprognørd, som jeg er, så vi testede spillet sammen.

Aldersgrænsen er fra 16 år til skindød, og spillet kan spilles af to personer, men for at udnytte spillet optimalt, skal man være mindst tre personer. Spillet kan spilles af op til seks personer. Udover sin brik til at flytte med, har hver spiller også en skive i samme farve som brikken. Den kan bruges til at byde ind på spørgsmål og dermed komme hurtigere frem i spillet (eller tilbage, hvis man svarer forkert). Den minder om brikkerne med B på i Bezzerwizzer.

Man kaster en terning og flytter brikken rundt på pladen, hvor forskellige kategorier er repræsenteret. Vi tænkte, at kategorien ”Staveplade” ville være nem at svare rigtigt i, for vi mener begge, at vi staver perfekt! Dér blev vi dog snydt, for der var ord, vi aldrig havde hørt om, og nogle ord havde bindestreger, hvor vi mindst ventede det. Men man må jo desværre rette sig efter Retskrivningsordbogen.

Til gengæld kunne vi fryde os over at finde fejl i sætninger i kategorien ”Grammatur”, mens vores begejstring for at identificere prædikativer, indirekte objekter og andre sætningsled kunne ligge på et meget lille sted. Det har vi åbenbart lykkeligt fortrængt fra vores folkeskoletid.

Spillet har et felt, der hedder ”Det sorte hul”. Medspillerne kan vælge, om den spiller, der lander på feltet, skal rykke seks felter tilbage, seks felter frem, eller om spilleren skal stå over en omgang. For os var der ingen tvivl, selvfølgelig skulle den anden seks felter tilbage, og selvom reglerne påstår, at der skulle være en form for strategi ved det felt, gennemskuede vi det ikke.

Når man kommer man til Sneglefeltet, de sidste felter inden mål, gælder terningen ikke længere, og man rykker enten et felt frem eller tilbage, alt efter om man svarer rigtigt eller forkert. Det minder også en smule om Bezzerwizzer, hvor man kun kan rykke et felt frem på den sidste strækning. Dermed kan andre nå at overhale, selvom de har været langt bagud.

Vi spiller gerne Sprogspillet igen; der er mange timers underholdning i det. Vi er dog enige om, at det er præcist lige så uretfærdigt som både Trivial Pursuit og Bezzerwizzer, da nogle af spørgsmålene er væsentligt sværere end andre. Så det kræver både sprogfærdigheder og held at vinde spillet.

Inspiration