Billede af bogen Heksebørnenes mor af Anja Ringgren Lovén

Heksebørnenes mor af Anja Ringgren Lovén

Biografi om og af Frederikshavner-pigen, der blev valgt som verdens mest inspirerende person i 2016 takket være sin indsats for udstødte børn i Nigeria.

Bogen fortæller om Anja Lovén, som voksede op i Frederikshavn sammen med to søstre. Forældrene blev hurtigt skilt, faren havde et overforbrug af alkohol. Anja arbejdede som stewardesse, men da moren døde som 53 årig, brød hun sammen med angst og spiseforstyrrelser til følge.

Land of Hope

Senere lærte et psykologisk behandlingsforløb hende at håndtere anfaldene, og en engelsk dokumentarfilm om heksebørn i Vestafrika blev vendepunktet i hendes liv. Anja solgte alt, hvad hun ejede og rejste med Folkekirkens Nødhjælp til Malawi. Det blev startskuddet til hendes egen nødhjælpsorganisation DINNødhjælp, nu Land of Hope opkaldt efter børnehjemmet, som blev opført i Nigeria.

Bogens sidste to tredjedele koncentrerer sig om Land of Hope. Hvordan det hele startede, arbejdet med at skaffe sponsorer og penge til organisationen. Hvordan hun og hjælperne kæmpede mod omgivelserne og for at redde heksebørnene fra kummerlige forhold. Men også hvordan hun blev kæreste med David og mor til David Junior, og mødet Dalai Lama.

Vurdering

Bogens første fotografi er det kendte af Anja siddende på hug foran en lille udmagret dreng, som hun giver vand at drikke fra en flaske. Som læser får man historien bag, både om redningsaktionen af heksebarnet Hope og om billedets tilblivelse. Billedet viser den omsorgsfulde Anja Lovén, og det passer godt med det billede, bogen giver af hende. Her er historien om en stærk kvinde med en mission i livet.

Det er en virkelig let læst og meget spændende bog, der kronologisk fortæller om Anja’s liv fra barndommen i Kertemindegade til voksenlivet i Akwa Ibom. 
Bogen har et par skønhedspletter: den ville have haft godt af en ekstra korrekturlæsning, men det glemmer man let som læser p.g.a. det rørende indhold. Desværre er mange af bogens fotos små og uskarpe, men det skal ikke afholde nogen fra at læse bogen, som man ikke kan undgå at blive dybt berørt af.
 

Inspiration