Billede af bogen Da farfar forsvandt af Line Lybecker

Da farfar forsvandt af Line Lybecker

Ungdomsbog om en farfar der bliver ramt af demens.

18-årige Patrick har siden, han var 6 år, været glad for at bo hos sin farfar. Men det er som om farfar langsomt forandrer sig.

Farfar forandrer sig

Patricks forældre omkom i en trafikulykke, da han var lille, og hans fremtidige hjem blev hos farmor og farfar. Hans opvækst har været god og tryg. Bedsteforældrene har elsket ham og taget sig af ham.

Men efter farmorens pludselige død sker der noget med farfar. Han glemmer ting. Går hjemmefra uden at vide hvorfor. For forlagt ting. Græder når det går op for ham, at han ikke evner det, han kunne før.

En svær problematik

Patrick er ambitiøs i forhold til sit gymnasium, men må efterhånden som problemerne med farfar vokser, nedprioritere sin skole til vennen Alex’ store irritation. 

Patrick føler sig mere og mere magtesløs, har ingen familie og farfars venner har nok i deres eget. Han får advarsler for fravær fra skolen, og han må helt selv håndtere farfar uden ret meget hjælp fra læge og myndigheder.

Farfar er blevet dement, og kampen for kommunal hjemmehjælp og plejehjemsplads er hård. 

Vurdering

Hvis jeg skal være helt ærlig, starter bogen lidt trægt. Patrick virker lidt for gammelklog, og bogen kunne have haft godt af en ekstra korrekturlæsning.

Men en fjerdel henne i bogen kører den op i gear, og jeg læste de sidste ca. 175 sider ud i et stræk. Patricks ensomhed og frustrationer går rent ind, og jeg er helt vild med slutningen, der giver så god mening.

Bogen er velegnet for unge fra ca. 14 år og voksne, der har haft eller har berøring med demens skulle læse 'Da farfar forsvandt'.
 

Inspiration