Tillykke, Kim Leine

02.05.19
Kim Leine modtager Søren Gyldendal Prisen 2019 på 250.000 kroner. Prisen overrækkes 7. maj på Gyldendal, hvor man kan opleve Kim Leine i samtale med forfatteren Lars Saabye Christensen.

”Prisen går til Kim Leine for hans stort anlagte, kulsorte, humoristiske og viltre forfatterskab, der bl.a. tæller erindringsromanen Kalak, de historiske romaner om Grønland og Danmark i 1700-tallet, Profeterne i Evighedsfjorden og Rød mand/Sort mand, og krigsromanen Afgrunden om det 20. århundredes dæmoner. Med en vrimlende rigdom som 1800-tallets monstrøse romaner blander han uden skelen til den gode smag alle genrer fra krimi til brevroman, fra glasklar prosa til snørklet tungetale for at fortælle om mennesket i al dets skønhed og grimhed, om volden, misbruget, fortvivlelsen, kærligheden, døden – og den sjældne nåde,” lyder motivationen fra prisjuryen.

Sjældent finder man så meget saft og kraft i sproget som hos Kim Leine, der har markeret sig som en af landets vigtigste forfattere, både hvad angår skildringen af vores sind, krop og historie. I barske fortællinger skildrer han forbudte følelser, indre splittelse og urolige drifter i et råt, sanseligt og detaljerigt sprog.

Kim Leines seneste roman ’Rød mand/sort mand’ er bind to i Leines Grønlands-triologi og er en selvstændig efterfølger til 'Profeterne i Evighedsfjorden', som gav forfatteren Nordisk Råds Litteraturpris i 2013. 'Rød mand/sort mand' foregår på Grønland cirka 65 år tidligere og kredser om det første møde mellem danskerne og grønlænderne. Der er således lagt op til endnu voldsommere konfrontationer mellem de to kulturer end vi oplevede i første bind.

Kim Leine siger om sig selv: ”Jeg har læst siden jeg var en tolvårs dreng. Det var på det tidspunkt at jeg begyndte at forstå at 1. Virkeligheden og forestillingen om virkeligheden er to uforenelige størrelser, og at 2. Et menneske stilles over for så modstridende krav, at det ikke kan overleve uden at søge trøst i punkt 1. Eller også kan man gemme sig bag en bog.”

Leine er født i Norge i 1961, men flyttede til Danmark som 17-årig. Han debuterede i 2007 med 'Kalak' fra 2007 – en erindringsroman om incest og stofmisbrug i Grønland. Siden er fulgt en række romaner, som vi anmelder i temaet herunder. Vi præsenterer også et forfatterportræt, artikler samt analyser af flere af hans værker.

Find forfatterwebs portræt af Kim Leine her

Kilde: Litteratursiden.dk 

Inspiration