Overblik: Konflikten mellem USA og Iran

16.01.20
Aalborg Bibliotekerne giver dig her nogle kilder til det hurtige overblik og den dybe baggrundsviden.

Med drabet på den iranske general, Qassem Soleimani, den 3. januar 2020 eskalerede USA en konflikt, som længe har været højspændt.

Siden Iran i 1979 gennemførte en revolution, som ændrede landet fra at være et vestligt orienteret monarki til en islamisk republik med et ønske om at presse USA ud af Mellemøsten, har forholdet med mellem USA og Iran været anspændt. De seneste to år har budt på flere politiske og fysiske sammenstød, som har ledt op til den nuværende krise mellem de to lande.

Det hurtige overblik

DR har lavet en tidslinje med de vigtigste begivenheder siden 2018. Læs med og forstå krisen på få minutter. Find artiklen her

DR tilbyder også en interessant dokumentarfilm om den dræbte general Soleimani. Se ’Skyggegeneralen – hjernen bag Irans militærstrategi’ for at forstå, hvorfor Soleimani var så vigtig for Iran og så populær, at Iran erklærede tre dages landesorg efter hans død.

Den dybe baggrundsviden

På Faktalink kan du læse en længere artikel om Irans historie, samfundsforhold, udfordringer og fremtidsperspektiver. Artiklen leverer et godt overblik med forslag til videre læsning. Find artiklen her - og husk at logge på med dit cpr-nummer og pinkode for at se den fulde artikel.

Biblioteket tilbyder naturligvis også bøger, som giver en dybere forståelse af Iran og de historiske og samfundsmæssige forhold, der har gjort landet til en svoren fjende af Vesten med et ulmende oprør mod det religiøse styre blandt visse dele af befolkningen.

Husk, at du altid har adgang til stort set alle artikler fra danske medier via databasen Infomedia, som kan tilgås fra bibliotekets computere. Spørg gerne personalet, hvis du har behov for vejledning.

Skrevet af bibliotekar Martin Schmidt-Nielsen

Inspiration