Mærk energien - hele sommeren

26.06.19
Bamsekraner, svampebatterier - grøn og sort energi. Universitarium flytter med temaet 'energi' ind på Aalborg Hovedbibliotek og medbringer et arsenal af installationer, som du kan prøve igennem hele sommeren.

"Olie er ondt", siger Sofie på 7, og peger på en ganske udførlig model af jordens indre. På modellen ligger en sort klæbrig masse i nogle jordlag og ser ganske grangiveligt ud som noget, man ikke gerne vil have op til overfladen.

Men er olie også ond, hvis den kan laves af hø, som du har med hjemmefra? Og er det egentlig ikke okay att lade sin apparater stå tændt, hvis man kan oplade dem med håndsving?

Det  - og meget mere - kan du fra d. 29. juni og hen over sommeren afprøve via de ufatteligt mange opstillinger og forsøg, der hen over de sidste 3-4 ugers tid er blevet monteret og finjusteret så de passer ind på Hovedbibliotekets 1. sal.

Her giver Herman en lille smagsprøve på nogle af dem:

Børn med grønne tanker
Hele idéen med Universitarium på biblioteket er at lade børn og deres familier eksperimentere og lege med temaer inden for videnskab i rammer, hvor det er let at finde viden og lære mere.

Med dette års fokus på energi er man inde og røre ved noget af det, som har en stor påvirkning på diskussionerne om, hvordan vi skaber en bæredygtig fremtid.

‘Vi kommer ikke udenom, at den grønne dagsorden - og det med energi - er noget, der ligger i baghovedet på mange, ikke mindst unge', siger projektleder for Universitarium Lene Klitgaard.

‘Bare tænkt på den unge, svenske skoleelev Greta Thunberg, der med sine skolestrejker og tale til FN tydeligt har vist, at ansvaret for fremtiden er noget unge tager ganske seriøst’.

På Universitarium kan du blandt andet være med til at udfordre dine venner i at styre energiforbruget i en hel by; du kan eksperimentere med, hvad der skal til for at gemme varme fra sommer til vinter; og hver dag vil der i øvrigt være en række science shows, med forsøg der gnistrer, slår flammer og eksploderer - altsammen i videnskabens navn, naturligivs.

En økoracer mellem hylderne
Sidste år trak Universitarium - og et tema om uheld og katastrofer -  imponerende besøgstal i betragtning af den verserende varmerekord. I år regner man med, at det nye tema trækker endnu flere til, når startskuddet går den 29. juni kl. 10.

Det er tredje år i træk, at Universitariummet indtager biblioteket - ofte med et lille es oppe i ærmet.

I år vil der således være mulighed for at opleve den øko-racer, som Aalborg Universitet deltager med på konkurrencer ude omkring i verden. Her handler det om at race længst muligt på allermindst brændstof.

Økoraceren vil være at finde i både den betjente og den ubetjente tid, men ellers har Universitarium åbent man-søn fra kl. 10-17 sommeren igennem. Du finder alle de spændende installationer og eksperimenter på Hovedbibliotekets 1. sal.

Universitarium er skabt i partnerskab mellem Aalborg Universitet, Aalborg Kommune, UCN og Techcollege. For yderligere information kontakt Lene Klitgaard via lkl@adm.aau.dk eller Jes Folden Hyldig på jes.hyldig@aalborg.dk.