Bøger om Ramadan

Hvad er Eid, og hvorfor fejrer man det?

23.06.23
Den 27. juni tager muslimer i hele verden hul på fejringen af Eid. Men hvad er Eid egentlig? Hvordan fejrer man Eid? Og har der egentlig ikke lige været Eid? Vi svarer på spørgsmålene og anbefaler bøger, du kan læse med børn, der vil vide mere om emnet.

Ordet Eid betyder bogstaveligt talt en ”fest” eller ”festival” på arabisk og i nogle lande som Tyrkiet, Bosnien og Hercegovina samt Albanien kaldes begivenheden også for Bajram. 

I den islamiske kalender* er der to store Eid hvert år - Eid al-Fitr og Eid al-Ahda og Eid al-Fitr kommer altid før Eid al-Ahda. Så når I tænker "jamen har der ikke lige været Eid?", er svaret måske "jo - fordi der er Eid to gange om året".

Hvordan fejrer muslimer Eid al-Fitr?

Eid al-Fitr er en tre dage lang fest og er kendt som den lille Eid, som markerer afslutningen på Ramadanen. Den fejres på den første dag i den 10. måned i den islamiske kalender.

Første dag starter ud med Eid bønnen. Mændene samles for at bede, hilser på hinanden med "Eid Mubarak", der betyder "Velsignet Eid" og med formelle omfavnelser. Der tilberedes søde retter derhjemme, og der gives gaver/penge til børn og mennesker i nød.

Derudover opfordres folk til at tilgive og at søge tilgivelse. 

De fleste muslimer dekorerer deres hjem med Eidpynt, som lanterner, blinkende lys, trædekorationer med Eid symboler og skrift. Der tilberedes særlig mad, og venner og familie inviteres over for at fejre. Børnene får eller køber gaver sammen med de voksne, og de tager deres fineste tøj på. Ligesom vi gør til jul.

I nogle lande markerer man starten på Eid ved at sende balloner op for af gøre dagen festlig for børnene og samtidig vinke farvel til Ramadanen.

Hvordan fejrer muslimer Eid al-Adha?

Eid al-Adha, som er den Eid, der fejres om lidt, er "offerfesten" som varer i fire dage. Den er også kendt som den store Eid, der markerer afslutningen på pilgrimsrejserne til Mekka.

Eid al-Adha 70 dage efter Ramadan og på den 10. dag i den sidste måned i den islamiske kalender. Den kommer i slutningen af Hajj, en årlig pilgrimsrejse hvor millioner af muslimer drager til den hellige by Mekka i Saudi-Arabien.

Under Eid al-Adha er det tradition, at slagte et får for at huske Ibrahims offer, og minde sig selv om behovet, for at underkaste sig Guds vilje. Dem som ikke har mulighed for at slagte et får, kan i stedet sende et beløb svarende til et fårs pris til en værdigt trængende familie, eller til en velgørende organisation.

Hvis du vil vide mere om Eid, har vi samlet nogle billed- og børnebøger herunder, som I kan kigge i sammen i familien.

* Den islamiske kalender er en månekalender, og datoer er beregnet ud fra månefaser. Da det islamiske kalenderår er kortere end det gregorianske solkalenderår med 10 til 12 dage, kan datoerne for Ramadan og Eid på den gregorianske kalender variere år for år.

Tags
Inspiration