Fri abort

Fri abort i Danmark: 50 år med kvinders ret til at vælge

Af Anonym (ikke efterprøvet)
01.10.23
Den 1. oktober 2023 markerer vi et betydeligt jubilæum i Danmarks historie. For præcis 50 år siden kunne danske kvinder for første gang frit og lovligt gå til lægen og få foretaget en abort - en milepæl i kampen for kvinders rettigheder.

Danmark var et af de første lande i Vesteuropa, der sikrede kvinder over 18 år adgang til fri abort frem til uge 12.

En beslutning, der har formet mange kvinders liv, og som har været afgørende for vores opfattelse af kvinders ret til at bestemme over deres egen krop.

Litteraturens skildringer af aborten før den blev fri

Litteraturen har ofte været en vigtig arena for at udforske sociale problemer og tabuer, og abort er ingen undtagelse.

I et samfund, hvor abort var ulovligt, blev kvinder tvunget til at søge desperate og ofte farlige løsninger. Men det var ikke kun den fysiske risiko, der var overhængende. Stigmaet og skammen i forbindelse med abort var også skadelig. Disse bøger er relevant læsning i en tid, hvor retten til fri abort stadig diskuteres, og hvor rettigheden langt fra gælder alle verdens kvinder. 

Bøger om abort

Den danske
'Gift' af Tove Ditlevsen er en uforglemmelig roman, der kaster lys over de lidelser og konsekvenser, som kvinder måtte gennemgå før indførslen af fri abort. I sin gribende selvbiografiske fortælling beskriver Ditlevsen, hvordan smerterne i forbindelse med en illegal abort førte til hendes stofmisbrug. 
Find 'Gift' via dette link

Nobelprismodtageren
Annie Ernaux bruger den autentiske stil, hun er kendt for, i 'Hændelsen', der tegner et råt og usminket billede af den traumatiske oplevelse, det var for hende at gennemgå en illegal abort i Frankrig i 1960'erne. Ernaux beskriver med stor præcision de frygtelige detaljer omkring aborten, men også den skyld, skam og social isolation, der fulgte.
Find 'Hændelsen' her

Klassikeren
I 'Revolutionary Road' af Richard Yates beslutter April Wheeler sig for at gennemføre en selvpåført abort, da hun finder ud af, at hun er gravid med sit tredje barn. Hun føler sig fanget i et liv, hun ikke ønsker - et liv præget af tomhed, utilfredshed og en mangel på frihed. Aborten er ikke kun en fysisk handling; den er også et symbol på desperation, en tragisk forsøg på at genopnå kontrol over et liv, der føles stadigt mere meningsløst og begrænset.
Find 'Revolutionary Road' via dette link

Den nye
'Når du strammer garnet' af Camilla Stockmann handler hovedsageligt om en af de kvinder, der tog livet af sit spædbarn i 1940'erne, men forfatteren fortæller også om andre kvinde- og barneskæbner i danmarkshistorien. For at forstå mødrenes desperation belyser Camilla Stockmann de socialhistoriske forudsætninger for danmarkshistoriens mange barnedrab og fortæller om en række ofte fattige kvinders brutale virkelighed med uønskede graviditeter, mislykkede forsøg på fosterfordrivelse og barnedrab.
Find 'Når du strammer garnet' her

Litteraturen giver os ikke blot et indblik i den grusomme virkelighed, mange kvinder stod overfor før legaliseringen af aborten. Den påviser også vigtigheden af at bryde tavsheden om det tabubelagte emne, så vi kan bekæmpe den stigmatisering og skam, der stadig følger med indgrebet.

Er vores frie abort bare ikke fri nok?

I disse dage diskuteres det hvorvidt abortgrænsen i Danmark skal hæves fra 12 uger. Mange andre vesteuropæiske lande har i løbet af de sidste 50 år også fået fri abort, men i de fleste af disse lande er abortgrænsen 18 eller 22 uger. Det har fået Det Etisk Råd til at diskutere om grænsen i Danmark skal ændres. 

Bliv klogere på dilemmaerne i debatten om abortgrænsen. Hør bl.a. dette podcastafsnit 'Er vores frie abort bare ikke fri nok?' af Du lytter til Politiken. Afsnittet kan høres der, hvor du normalt lytter til podcasts eller via dette link til politiken.dk

Oprindeligt skrevet af Nadja Agerbak, Litteratursiden.

Tags
Inspiration