Ofte stillede spørgsmål

Her kan du finde svar på de oftest stillede spørgsmål. Kan du ikke finde svaret på dit spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

Hvordan bliver jeg låner på Aalborg Bibliotekerne?
Du er altid velkommen til at bruge biblioteket til f.eks. at mødes, læse avis, bruge internettet eller skrive opgave. Det kræver ikke indmeldelse. Du kan læse om, hvordan du bliver låner, lige her.

Kan jeg selv opdatere mine data?
Får du nyt mobilnummer eller ny e-mailadresse, er det vigtigt, at du giver os besked, så vi kan kontakte dig, når der kommer reserveret materiale til dig – eller i andre tilfælde, hvor vi gerne vil i kontakt med dig.

Du kan hurtigt selv rette oplysningerne.

Log ind her på hjemmesiden, find din "Brugerprofil" under "Mine sider", og rediger dine oplysninger. Husk at gemme på "gem"-knappen i bunden.

Hvis du flytter, får biblioteket automatisk besked om din nye adresse, når du har fået dit nye sundhedskort.

Hvad gør jeg, hvis jeg har glemt min pinkode?
OBS! I øjeblikket kræves en særlig fremgangsmåde for at ændre din pinkode via PC. Læs vejledning her.

Du kan også få hjælp af personalet på dit bibliotek. Husk at medbringe sundhedskort og billedlegitimation, for at vi kan hjælpe dig.

Hvad sker der, hvis jeg afleverer for sent?
Hvis du afleverer for sent, skal du betale gebyr. Se takstene her.

Få påmindelser fra biblioteket
Under din brugerprofil på "Mine sider" kan du vælge, om du vil modtage påmindelser via sms og/eller mail. Du modtager påmindelsen, senest to dage før lånetiden udløber. Vi sender desuden en hjemkaldelse pr. mail og/eller sms, når lånetiden er overskredet med 7 dage og igen efter 14 dage. Du kan også vælge at modtage påmindelser i appen Biblioteket. Hvis ikke du er registreret med mobilnummer eller mailadresse, modtager du kun tredje hjemkaldelse (efter 30 dage) med posten.

Hvordan betaler jeg mine gebyrer?
Du kan betale gebyrer via hjemmesiden. Her kan du læse mere om, hvordan du gør. Vi giver altid gerne en hjælpende hånd på dit lokale bibliotek. Læs mere om takster og gebyrer her.

Kan jeg miste retten til at låne?
Hvis lånte materialer gentagne gange ikke bliver afleveret eller afleveres i beskadiget stand, eller hvis du skylder 200 kr. eller mere, kan du miste retten til at låne vores materialer.

Hvad betyder det, at mit lånerkort er blokeret?
Hvis dit lånerkort er blokeret, kan du ikke bruge bibliotekets selvbetjeningsautomater.

Blokeringen kan skyldes:

  • at du har en gæld til biblioteket, der har overskredet 200 kr.
  • at biblioteket har lagt en kode ind for at komme i kontakt med dig, evt. for at tjekke din mailadresse eller dit mobilnummer.

Blokeringen kan kun ophæves ved, at du henvender dig på et af Aalborg Bibliotekerne i betjent åbningstid. Du skal medbringe gyldig billedlegitimation. Ophævelse af blokering pga. gæld kræver, at hele gælden betales.

Hvordan printer og kopierer jeg på biblioteket?
Det kan du læse mere om her.

Hvordan logger jeg på hjemmesiden?
Som registreret bruger hos Aalborg Bibliotekerne har du automatisk et login til vores hjemmeside. Du logger ind med dit cpr-nummer (eller lånerkortnummer) og den pinkode på fire cifre, du selv har valgt. Når du er logget ind på aalborgbibliotekerne.dk, kan du reservere, bestille og forny.

Hvad er huskelisten, og hvordan bruger jeg den?
Materiale, du er interesseret i, kan du reservere med det samme, eller du kan gemme materialet i din huskeliste til en senere lejlighed. Vil du gemme på huskelisten, skal du vælge knappen: "Tilføj til liste" under den aktuelle post og herefter vælge, om du vil gemme materialet på din huskeliste eller en anden liste. Du kan tilføje lige så mange materialer til huskelisten, som du har lyst til.

Når du er logget ind, kan du finde "Mine Sider" øverst på hjemmesiden. Her finder du huskelisten under punktet "Mit personlige bibliotek". Du kan reservere materialerne fra din huskeliste, når du har brug for dem. Klik på den post, du vil reservere, og følg dialogen. Materiale, du ikke længere er interesseret i, kan du slette fra huskelisten.

Hvordan fungerer biblioteket i den ubetjente åbningstid?
I den ubetjente tid skal du bruge dit sundhedskort/lånerkort for at komme ind ad døren. Du behøver ikke at være registreret som bruger, og der kræves ingen kode. Stik dit sundheds- eller lånerkort ind i kortlæseren ved indgangen, og døren går automatisk op.

Hvad nu, hvis der opstår et problem i den ubetjente åbningstid?
Alle biblioteker er udstyret med en servicetelefon, som er markeret med et skilt. Løft røret, og du er i forbindelse med en medarbejder på Hovedbiblioteket, der kan give dig råd og vejledning.

Drejer spørgsmålene sig om fag- eller litteratursøgning, kan du spørge om hjælp på det landsdækkende "Biblioteksvagten". Læs mere om denne onlinetjeneste her.

Hvor længe må jeg låne bibliotekets materialer?
Det kan du læse om i vores reglement.

Hvordan reserverer jeg materiale?
Som låner på Aalborg Bibliotekerne kan du reservere materiale, når du er logget ind på hjemmesiden eller ved at kontakte personalet i den betjente åbningstid. Du kan også selv bestille bøger og andet på bibliotek.dk, der er en fællesbase for alle danske biblioteker. I bibliotekets "Zonen" finder du nye, aktuelle og overraskende materialer, som du kan låne enten 7 eller 14 dage. Materialer fra Zonen kan ikke reserveres eller bestilles.

Bestil materialer via hjemmesiden
Log på hjemmesiden med cpr-nr/lånerkortnummer + pinkode. Når du har fundet en titel, du gerne vil reservere, klikker du i det grå "Reservér"-felt.  Har vi din mail, får du nu en kvittering for reserveringen.

Vi giver besked, når dine reserveringer er klar
Du får en gratis besked, så snart materialerne er klar til at blive hentet, hvis du er tilmeldt med sms og/eller e-mail. Alternativt kan du få besked pr. brev. Brevet er gratis for børn, mens voksne skal betale portoen.

Hvordan sletter jeg en reservering?
Har du bestilt materiale, som du alligevel ikke får brug for, er det let at afbestille via dine reservationslister på aalborgbibliotekerne.dk. Log på med dit cpr-/lånernummer, og vælg "slet" ud for den pågældende titel. Du kan også kontakte personalet på biblioteket eller via tlf. 9931 4300, hvis du har brug for hjælp med dine reserveringer.

Hvorfor har jeg ikke modtaget en påmindelse om, at jeg skulle aflevere?
Den hyppigste årsag er, at du har fået nyt nummer, din mobil har været slukket i længere tid (f.eks. under ferie), eller at din mailindbakke er fyldt. Påmindelser pr. mail eller sms er en ekstra service, som skal hjælpe dig til at huske at aflevere. Det er stadigvæk dit eget ansvar at aflevere til tiden, selvom påmindelserne evt. ikke når frem.

Hvordan kan jeg forny mine lån?
Hvis materialet ikke er bestilt af en anden låner, kan du forlænge lånetiden. Det kan du gøre her på hjemmesiden. Log på med dit cpr-/lånernummer og din pinkode. Når du er logget ind, skal du vælge "Lån" under "Mine sider". Her får du oversigten over din lån, og du kan se de materialer, der kan fornyes. Vælg de ønskede materialer, og din udlånsstatus bliver opdateret.

Vær opmærksom på, at du først kan forny dine lån 7 dage før afleveringsfristen og højst tre gange i løbet af udlånsperioden. Det gælder både for almindelige lån og for fjernlån. Materialer med 7 og 14 dages lånetid kan du forlænge én gang. Du kan også forny hos personalet på biblioteket eller på telefon 9931 4300.

Hvorfor skal jeg vælge et fast afhentningssted?
Du skal altid vælge et afhentningsbibliotek, når du reserverer biblioteksmaterialer. Det kan du vælge, når du er logget ind med dit cpr-/lånernummer og pinkode ved at vælge "Brugerprofil" under "Mine sider". Når du reserverer materialer, vil du få besked om at hente dem på det bibliotek, du har valgt som dit foretrukne.

Kan jeg sætte mine reserveringer på pause, når jeg holder ferie?
Ja, det kan du, hvis materialet er fra vores egen beholdning. Er materialet fra et andet bibliotek, kan det desværre ikke lade sig gøre. Når du er logget ind på hjemmesiden, kan du finde "Reserveringer på pause" under din "Brugerprofil" på "Mine sider". Her vælger du en start- og slutdato for den periode, du ikke har mulighed for at hente dine reserveringer, og så springer vi dig over, mens du holder ferie.

Vil du være på den sikre side, anbefaler vi, at du lægger startdatoen en uge tidligere, end du reelt tager på ferie.

Hvad gør jeg med defekte film, lydbøger, spil og andet?
Når du afleverer defekt materiale (dvd, cd, spil), beder vi dig sætte en ”Defekt”-slip foran kassetten/plastlommen og aflevere det som normalt. Så vil materialet blive taget fra og sendt til reparation/rensning i stedet for at blive sat tilbage på hylden. ”Defekt”-slippen finder du ved siden af afleveringsautomaten. Skulle de være udgået, må du gerne skrive "Defekt" på en lap papir, som du lægger ved.