børn

Læs med HundeBanden: Hvorfor er det en god idé at læse for sit kæledyr eller sin bamse?

DR Ramasjang har premiere på en ny serie om "HundeBanden". Vi logrer med halen og siger "Læs med HundeBanden". Hvorfor? Det kan du læse mere om her.

Af Allan Johansen

Tags

Inspiration Sommerlæsning Børn For børn 6-13 år
Et barn læser i en bog sammen med sin tigerbamse

Mange børn bryder sig ikke om at læse højt for kammerater eller forældre. De kan blive ramt af præstationsangst, eller bekymrer sig om, om de begår fejl, læser langsomt eller at lytteren keder sig. De bekymringer ryger ud ad vinduet, når publikum i stedet er en blød bamse, en hengiven hund, eller måske en godhjertet guldfisk. Kæledyret og bamsen lytter bare tålmodig, uden at dømme, uden at afbryde og uden at rette. De har ikke vasketøj der skal hænges op, eller en notifikation fra Aula, der skal tjekkes. De har bare tid og tålmodighed.

BREAKING: Det er sundt at læse

Det er vigtigt, fordi når børn (og deres voksne for den sags skyld) læser højt, så træner de deres højtlæsningsfærdigheder, de får øvet sig i at læse, og når man læser jævnligt, øges lysten til at læse samtidig. Før man ved af det, ender man sågar i en god spiral.

Gør det nemt og hyggeligt

Derfor opfordrer vi til at I – de voksne - sørger for at dyrke læsehyggen derhjemme. Hjælp børnene i gang med at læse for hunden, undulaten, den vandrende pind eller yndlingsbamsen. Gør det nemt ved at skabe gode rammer omkring læsestunden. Bløde puder, lækkert lys og børnenes favoritsnacks.

Og så skal du selvfølgelig gå foran med det gode eksempel og læse selv. Både i dine egen bøger og højt for dine børn og sammen med dine børn.

"I læser jo også for mig..."

Det kan også give barnet lyst til at give højtlæsningen videre til andre. Som Alvilda på 5 år forklarer det:

“I læser jo også for mig, og så synes jeg, det er lidt sødt og hyggeligt, at jeg også læser for Tiger og, nogle gange giver det sådan en dejlig ro inden i”.

En udstilling på et bibliotek med plakater med hundebanden.

Behøver du flere argumenter? 😊 Du er velkommen til at dele familiens læsestunder med os på Instagram.

Tag os på @aalborgbibliotekerne og DR på @dr_minisjang_ramasjang på Instagram, så vi kan se jeres hyggelige læsestunder.

Hvis I er i tvivl om, hvad I skal læse, så er der anbefalinger lige herunder.

HundeBandens bedste boganbefalinger

Alle hundene i HundeBanden har selvfølgelig nogle yndlingsbøger, som de gerne vil anbefale. Baseret på hundenes personligheder.

Hvad er Hundebanden?

HundeBanden er en ny serie på DR Ramasjang. Her møder vi hundene Messi, Power, Chloé og Ollie, som drager ud i verden sammen med et barn, for at mærke på egne hundekroppe, hvordan det er at være barn. De er fire meget forskellige hunde med forskellige interesser. Fælles er dog, at de – som de fleste børn - elsker at blive læst højt for. Derfor siger vi “Læs med HundeBanden”, og udvider HundeBanden til også at rumme jeres bløde bedstevenner – om det er de levende eller dem i bamseform.

Læs mere om Hundebanden på DR.dk

En del af Alle ord tæller

HundeBanden er en del af "Alle ord tæller"-projektet, hvor DR sammen med en række samarbejdspartnere de næste tre år (efterår 2023-2026) vil udvikle og afprøve produkter, metoder, indsatser og redskaber for at skabe bedre forudsætninger for gode læseoplevelser og derigennem styrke læselysten og læsekulturen for danske børn (1-14 år).

Om Alle ord tæller

Alle ord tæller er DRs 3-årige læseindsats, der vil skabe bedre forudsætninger for gode læseoplevelser ​ og derigennem styrke læselysten og læsekulturen for danske børn i alderen 1-14 år. Projektet er støttet af TrygFonden og produceret i samarbejde med Syddansk Universitet, TrygFondens Børneforskningscenter, Center for Undervisningsmidler, Enact:Lab og Centralbibliotekerne.

Læs mere om Alle ord tæller på dr.dk