Bøvseboksen

På Hovedbiblioteket kan du blive meget klogere på mad, måltider og måder at spise på.
Og så kan du prøve vores helt egen bøvseboks!

Du har sikkert prøvet at komme til at slå en kæmpe bøvs ved middagsbordet, og det er nok ikke faldet i god jord hos dine forældre. Men der er stor forskel på bordskikke rundtomkring i verden. Vidste du for eksempel, at man bare kan bøvse løs efter aftensmaden i Bahrain? Det er et af de få steder, hvor det stadig betragtes som høfligt at bøvse efter maden. Bøvsen er nemlig tegn på, at man er glad og tilfreds og kunne lide maden. Det er ikke så længe siden, at det også var høfligt at bøvse i blandt andet Indien og Kina. Men de fleste steder er det som i Danmark: Du har værsgo ikke at bøvse ved bordet.

Verdens længste bøvs

I 2012 var der nogle mennesker i Schweiz, der gerne ville prøve at gøre det normalt at bøvse igen. De dannede Verdens Bøvseforbund (World Burping Federation) og arrangerede bøvsekonkurrencer rundt i hele verden. De konkurrerede om, hvem der kunne bøvse højest og længst. Pizzabageren Tim Janus fra New York vandt konkurrencen om den længste bøvs – han lavede en vildt lang bøvs, der varede i 18 sekunder!

Hvor højt kan DU bøvse?

I Danmark må du ikke bøvse ved bordet, men så kan du komme ind på Hovedbiblioteket og prøve vores bøvseboks i stedet. Her kan du optage din egen bøvs og forestille dig, at du lige har spist aftensmad i Bahrain. Kan du mon slå verdensrekorden på en bøvs på 18 sekunder? Eller kan du bare bøvse mega højt? Eller måske kan du bøvse hele alfabetet? Kom ind og bøvs af, og lær meget mere om bordskikke og måltidsritualer.

Bøvseboksen er en del af temaet ”Maden mellem os”. Bibliotekerne landet over samarbejder i uge 11-18 med Danmarks Radio om at sætte fokus på alt det, der foregår rundt om måltidet.


Tegn dit yndlingspizzafyld

Når du har bøvset af, kan du gå en tur rundt i velkomstområdet på Hovedbiblioteket og finde nogle tallerkener at tegne på. Du kan f.eks. tegne dit yndlingspizzafyld. Du kan også svinge blyanten og lave en tegning af, hvad du bedst kan lide at spise til morgenmad. Og hvis der er en romantiker gemt i dig, kan du tegne det mad, du gerne ville have serveret på en date. Du kan også bare nyde alle de flotte tegninger, som andre har lavet. Tegn løs!

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten