22-02-2019 Aalborg Bibliotekerne - Hele biblioteket kl. 21:7 - 0:00

Find bibliotekets 'Easter Eggs'

Find hjemmesidens Easter Eggs og vind din egen Micro:bit!   


Oktober er normalt ikke jagtsæson for påskeæg. Det gælder imidlertid ikke de elektroniske. Har du hjernekraft nok til at finde alle de Easter Eggs, der er gemt på hjemmesiden?! 

Easter Eggs (elektroniske påskeæg) er overraskelser, kryptiske referencer og jokes, som er blevet indbygget i spil og elektroniske medier. Man skal ofte vide, at de er der og bevidst lede efter dem. De kan endda kræve, at man løser en lille gåde eller andet, før de afslører sig selv.  

 

I anledning af kodningstemaet, har vi rundt på bibliotekets hjemmeside gemt spor til en række Easter Eggs, som du kan samle. Der er 5 kodeord alt i alt, og finder du dem allesammen, kan du deltage i vores konkurrence. Vi trækker lod om 10 Ultra:bits blandt de korrekte svar.   

 

Første spor finder du på denne side. Hint: Kridt på hvidt.    

Hvis 'Easter Eggs' var noget, du kunne låne på biblioteket, hvordan ville du så bruge hjemmesiden til at finde ud af om biblioteket havde det? Lidt om Easter Eggs

Fænomenet 'Easter Eggs' blev oprindeligt indført af programmører i spilmiljøet, der ønskede at sende indforståede hilsner, joke, prale eller måske ligefrem håne hinanden. Derfor lagde programmørerne små skjulte referencer og finesser ind i computerspillene, som de arbejdede på.


Lidt ligesom påskeharens chokoladeæg ('Easter Eggs'), som man går på jagt efter i baghaven til påske, skulle man gå på jagt efter den elektroniske variant for at finde dem inde i spillet. 


De elektroniske påskeæg var uden betydning for handlingen eller spilforløbet, men kunne opdages eller aktiveres, hvis man havde øjnene med sig. 
I spillene kan de små kryptiske beskeder afsløre sig som en detalje i baggrunden, grafitti på en væg eller små gåder eller mikrospil, som afsløres og frigives, når du gør noget specielt (må ikke forveksles med 'cheat codes'/snydekoder).

 

Voksende populærfænomen
Easter Eggs er siden hen blevet et populærfænomen, der går igen i flere andre medier. Betegnelsen er fx. også blevet adopteret af filmbranchen, hvor filmproduktioner indeholder jokes, meta-lag, gæsteoptrædende eller små detaljer, som primært er til for den allerede indforståede eller den meget opmærksomme tilskuer. 

 

Fx. er en af skaberne af Marvel-universet med som statist i samtlige Marvel-film;  robotterne R2D2 og CR3PO optræder på en ægyptisk inskription i Indiana Jones; og animationsfilmen 'Toy Story' har utallige referencer til scenografien i 'Ondskabens Hotel'.   

 

På Google kan du desuden finde et hav af eksempler på Easter Eggs. Skriver du fx 'answer to life the universe and everything' får du svaret 42 som reference til 'Håndbog for vakse galakse blaffere'. I denne bog regner en gigantisk supercomputer på spørgsmålet 'hvad er meningen med alt i universet' og kommer frem til, at svaret er 42.


Bruger du Google Earth, kan du med den rigtige tastekombination transformere programmet om til en flysimulator.


Gratis - tilmelding ikke nødvendig

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten