De søvnløse af Kim Leine

En lille perle til Kim Leine-elskere

 

Kim Leine-elskere har nok vænnet sig til murstensromaner med store, episke fortællinger, med historisk indhold fra både fjern og mere nær fortid.

 

Sidste år udkom så romanen, De søvnløse, som er en lille sag på blot et par hundrede sider, og som ikke foregår i fortiden, men derimod i 2025.

Søvnløs i Tasiilaq


'De søvnløse' foregår i den østgrønlandske bygd, Tasiilaq, omkring en kreds af personer med tilknytning det lokale hospital. Handlingen udspiller sig på kun et par sommerdøgn, hvor tiden dog føles lang og begivenhedsmættet. Søvnløs, i og med at solen aldrig går ned.


En ambulanceførers kone ligger for døden derhjemme, mens han passer sit job og erklærer sin kærlighed til en kollega, en ældre, dansk læge ankommer, sorgtynget og udbrændt, men forelsker sig de nye omgivelser, en ung grønlandsk kollega og følelsen af atter at være til nytte. Og så stikker en psykiatrisk patient af op i fjeldet, og overlægen stikker bagefter, fra både kone og elskerinde, i eftersøgningen efter den gale.

 

Sådan er hverdagen fyldt med mindre hændelser, som for hver enkelt person udgør det, man oplever som ’livet’. Det er uden den store, gensidige påvirkning af verdens ”store' historie”. Og det bliver underbygget af, at romanen foregår i en nær fremtid, hvor man erfarer, at de danske ansatte ved hospitalet sporadisk følger med i situationen i hjemlandet, hvor Danmark er placeret midt i et Europa i krig. Og samtidig pågår en løsrivelsesproces af den gamle, danske koloni med kulminationen i en uafhængighedserklæring. Optimistisk dystopiDe søvnløse er en dejlig bog, der i et smukt sprog og et fantastisk flow mellem synsvinkel og tanker hos de forskellige personer, indgiver et håb og en tro på stilfærdig menneskelighed midt i krisetilstanden. Især en tid hvor tonen  bliver hårdere og hårdere mellem tilhængere og modstandere af løsrivelse og opløsning af Rigsfællesskabet, og hvor stabiliteten i Europa opleves som det ringeste siden 2. verdenskrig.

 

 


reserver Bog
box img

Søg på emne:

Anbefalingen er skrevet af:

Nina Ovesen

Forlag:

Gyldendal

Materialetype:

Bog

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten