Om tyranni af Timothy Snyder

Danmarks biblioteker sætter i øjeblikket spot på demokrati. Lokalvalget nærmer sig, og samtidig er interessen for lokalpolitik og tilliden til vores folkevalgte stærkt dalende.

Den amerikanske historiker, Timothy Snyder, som er en af de fremmeste formidlere af det 20. århundredes totalitære regimer under fascisterne og kommunisterne, har nu følt det nødvendigt at udgive denne lille bog med 20 små lektioner i, hvorfor:

"Prisen for frihed er konstant årvågenhed"

- og han viser os, hvordan vi forholder dig årvågent til, hvordan det står til med demokratiet i samfundet.

 I 20 kapitler om temaer, der relaterer sig til sprog, kritisk sans, privatliv, ord og mod, beskriver Snyder, hvad du skal være på vagt over for, inden du lader dig forføre af magthavernes retorik.

Historien er ikke garant for en bevægelse mod mere demokratisk frihed

Siden efterkrigstiden har vi haft en blind tro på fremskridtet og den nødvendighedens politik, der fører os i en uundgåelig bevægelse mod et mere og mere frit demokrati. Vi er blevet historieløse i den forstand, at vi ikke kan forestille os noget alternativ til denne blinde tillid til frihed og demokrati.

Det er en farlig fejltagelse, skriver den amerikanske historieprofessor, Timothy Snyder. 

Efter at have bevidnet højrepopulisme og nationalisme gå sin sejrsgang over den vestlige verden og set populisten Donald Trump sejre i det amerikanske præsidentvalg, satte Snyder sig ned og skrev Om tyranni, et forsøg på at advare mod, at vi ukritisk antager, at herskere, der er kommet til magten via de demokratiske institutioner, ikke ville kunne forandre og ødelægge de selv samme institutioner bagefter.


Lær at afkode løgne og "fake news"

Snyders bog er heldigvis ikke kun en dystopisk fremskrivning af uhyggelige tendenser, han ser i sin samtid. Han kommer også med anvisninger på, hvordan vi kan værne om det demokrati og de demokratiske institutioner, vi har vænnet os til at se på som noget nærmest naturgivent.

Med magt kommer taletid, og når noget bliver sagt tit nok, har det det med at blive til 'sandhed'. Når man regerer over begrebsdannelsen, er der ikke langt til at man styrer diskursen. Med vor tids overfladiske tilgange til nyhedsstrømmen, som mange af os får gennem korte nyheder på de sociale medier, så er det meget let at falde for løgne og falske nyheder. Det skal vi lære at afkode og genlære at fordybe os, fx. i mere dybdeborende artikler og skønlitteratur, der er den bedste læremester i at stille spørgsmål til tilværelsen.

Skal du læse én fagbog i år ...

Så læs Om tyranni. Hvis du synes "tyranni" er et voldsomt ord, så gør dig selv den tjeneste at læse, hvordan Snyder beskriver de faresignaler, han ser i retning af tyranni og totalitarisme i de vestlige samfund i dag.

Om ikke andet, så kan du ikke komme og sige, du ikke var advaret.


reserver bogen
box img

Søg på emne:

Anbefalingen er skrevet af:

Nina Ovesen

Forlag:

Gads Forlag