Hvor der er fugle af Maren Uthaug

Medrivende slægtsroman fra et vindblæst Norge om blodskam, familiehemmeligheder, ulykkelig kærlighed og længslen efter et andet liv.

Maren Uthaugs nye slægtsroman udspiller sig på Norges vestkyst i første halvdel af det 20. århundrede  dels på et afsidesliggende fyrtårn ude i havet, i den lille landsbyflække Uthaug og i Amerika. Romanen følger en families skæbne præget af hemmeligheder, svig og ulykkelig kærlighed. Historien starter langsomt ud, men snart efter går det op for en læser, at ikke alt er som først antaget, når der skiftes fortællevinkel flere gange undervejs i handlingen. Romanen byder på en medrivende og stærk læseoplevelse, der som en anden Pandoras æske folder sig mere og mere ud efterhånden, som man graver sig ned i handlingen.

For at sikre sin gamle mors videre skæbne og få pladsen som fyrbøder på et fyrtårn ud for kysten ved Uthaug, ser den unge Johan sig nødsaget til at gifte sig med præstedatteren Marie. Johan drømmer ellers om den utilregnelige Hannah, som vil stikke af med ham til Amerika. Hurtigt bærer ægteskabet frugt og Johan og Marie får først datteren Darling og flere år senere sønnen Valdemar, som opfører sig som en ko og ikke kan tale.

Fyrtårnet, som er skueplads for store dele af handlingen, ligger på et rev 2 sømile ude i havet og kun muligt at nå med robåd. Der blæser så stærk en vind, at børnene må bindes fast med reb til fyrtårnet for ikke at blæse til havs. Om vinteren er det ikke muligt at komme ind til fastlandet og familien er nødsaget til at bo i fyrtårnet afskåret fra omverdenen. Somrene bor de på fastlandet, men som tiden går søger Marie oftere og oftere ind til Uthaug, mens Johan foretrækker at tilbringe tiden alene øverst i fyrtårnet og svælge i sine ulykkelige længsler efter Hannah. Også Marie har sine skuffelser og begge er de ulykkelige men ude af stand til at finde modet til at bryde op. Andre af romanens personer finder dog modet til at gå nye veje og til at prøve lykken i Amerika.

På et tidspunkt bliver familien pålagt, at Darling skal undervises, så de hyrer en guvernante, der flytter ud i fyrtårnet til dem. Det er den unge danske kvinde Gudrun, hvis far ejer en vis berømt spritfabrik i Aalborg. Faren ser helst Gudrun gift, men Gudrun er en moderne kvinde, der går sine egne veje. Hun er et frisk pust i familien, som liver op godt hjulet på vej af den massive strøm af snaps fra Danmark. Især Darling bliver påvirket af Gudruns fandenivoldskhed og drømme om at emigrere til Amerika.

Familiens historie hen over flere årtier fortælles først gennem Johan, så Darling og til sidst Marie. De samme begivenheder opleves med forskellige øjne og ører og for hver ny fortæller, bygges der et ekstra lag på fortællingen. Hændelser og tingenes sammenhæng viser sig at have en helt anden vinkel end først antaget. Dette fortællemæssige kneb er med til at holde drivet hele romanen igennem og det er bare med at holde tungen lige i munden, når nye dystre familiehemmeligheder afsløres og handlingen dermed laver en uvending.

Maren Uthaugs nye slægtsroman er på en tragisk familiehistorie om blodskam, familiehemmeligheder og ulykkelig kærlighed. Om mænd, der er drevet af deres fysiske begær og kvinder, der forstår at udnytte dette for at overleve. Romanen er suverænt godt komponeret og byder på en medrivende og til tider barsk læseoplevelse, som jeg ikke kunne lægge fra mig og slugte på bare én dag. Bagefter sidder jeg her og er lidt trist til mode over personernes skæbne - ikke helt tiltalende men bare menneskelige som de var – og alligevel har de sneget sig ind på livet af mig. Du kan godt glæde dig til hvad jeg spår bliver en af årets helt store romaner.

 

 


reserver Bog
box img

Søg på emne:

Anbefalingen er skrevet af:

Line Hoffgaard

Forlag:

Lindhardt og Ringhof

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten