Amerikanske guder af Neil Gaiman

Min første bog af Neil Gaiman, bliver absolut ikke den sidste. Om end det er en mursten i et noget syret univers, er det også en velskrevet fortælling med satirisk kant, der her knap 16 år efter udgivelsen stadig synes enormt relevant.

Guder blandt menneskene

"Amerikanske guder" udspiller sig i et univers, hvor gamle og nye guder færdes i blandt almindelige dødelige mennesker, og kæmper en kamp for at forblive relevante. De klynger sig til livet i den amerikanske smeltedigle, hvis foranderlighed nok er fuld af muligheder for mennesker, men er et skidt sted for guder.

 

Her møder vi bogens samlingspunkt, Shadow Moon, der bliver løsladt tidligt fra en røveridom, fordi hans kone Laura er død i en trafikulykke.

 

På rejsen hjem til begravelsen møder han en gådefulde ældre herre, der kalder sig Wednesday. Wednesday tilbyder Shadow et job som bodyguard, chauffør og stik-i-rend dreng og eftersom Laura var Shadows eneste holdepunkt i livet, kan han ikke se nogen grund til ikke at tage i mod jobtilbudet.


Herfra hvirvles han ind i en kamp mellem de gamle guder på den ene side og de nye på den anden. Odin, Anubis, Shiva, Chernobog osv. som indvadrerne har taget med sig til Amerika gennem tide mod de moderne guder i form af teknologi, medier, berømmelse og dets lige.

 

En thriller, mordgåde, romance og roadtrip

Fortællingen er som nævnt en rimelig syret omgang, hvor vi skiftevis følger Shadow, får glimt af gudernes gøren og laden og også drages med ind i Shadows tiltagende foruroligende (profetiske?) drømme. Neil Gaiman beskriver selv bogen som en thriller, et mordmysterie, en romance og en road trip, der handler om immigrantoplevelsen og om, hvad folk troede på, da de kom til Amerika. Jeg synes, det er lykkes meget godt at få alle de forskellige genrer og tråde til at mødes og kan kun anbefale dig at læse bogen.

 

Lyt til bogen på eReolen Global

Jeg indtog i øvrigt romanen på engelsk i lydbogsformat – en oplevelse, jeg kan anbefale, hvis du har tålmodigheden til at lytte de knap 20 timer, bogen tager. I 10 års jubilæumsudgaven er bogen indtalt med fuld besætning, så det nærmere er et hørespil end en egentlig lydbog i klassisk forstand. Det kan klart anbefales! Find den på eReolen Global

 

Amerikanske guder findes også som TV-serie, hvor 1. afsnit så dagens lys søndag den 30. april. Manden bag, Brian Fuller, har tidligere stået bag roret på serier som "Hannibal" og "Pushing Daisies" og rollelisten tæller blandt andre Ian McShane som Wednesday. Så jeg har store forventninger. I øjeblikket kan danske seere udelukkende se "Amerikanske guder" på Amazon Prime.
 


reserver Bog
box img

Søg på emne:

Anbefalingen er skrevet af:

Allan Johansen

Forlag:

People's Press

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten