Mangfoldige tegneserier - Aragonés, Kidde, Strid og meget mere

26.04.21
Tegneserier kan give mange forskellige læseoplevelser. Fra Aragonés, over Mimbo Jimbos skaber, Jacob Martin Strid til legendariske Rune T. Kidde og mange flere derimellem. Der er både striber, der træner lattermusklerne og tegneserier, der sætter samfundet på spidsen.

Humor og satire i tegneserier

Sergio Aragonés er bedst kendt fra sin serie om barbaren Groo, og for sine bidrag til MAD Magazine. I MAD kunne man finde Aragonés på næsten hver eneste side, i margenerne i bladets andre serier. Aragonés er uovertruffen til at beskrive hverdagslivets mange situationer og ikke mindst mennesket selv. ”Det bedste fra fem årtier” samler op på Aragonés virke, og det er en fornøjelse at læse!

Jakob Martin Strid på stribe

Mange vil kende Jakob Martin Strid fra hans børnebøger om Mimbo Jimbo og Lille Frø, men for omtrent 20 år siden ernærede Strid sig som stribetegner – bl.a. for Politiken – med striben ”Strid.” Her blev politikere, journalister og andre som var oppe i tiden og stak næsen frem udsat for absurd humor og grove løjer på daglig basis. ”Strids værste!!!” samler det bedste og mest vanvittige, og er værd at slå sig på.

Supersatire med Batuman

Det er ikke let at være superhelt. Heller ikke for Batuman. Robin gider ham ikke rigtig mere, og det klikker heller ikke for ham med Kattedamen. Han har faktisk ikke meget kørende for sig, og så er det svært i det hele taget at være Batuman. ”Batuman i liv og død” er hurtigt læst, men ikke hurtigt glemt, og giver et skæv blik ind i hvordan det også kan være, at være en maskeret helt.

Eks Libris - tegneserie med skæve eksistenser

Sussi Bech og Frank Madsen har samarbejdet om Eks Libris siden 2010 og striben er blevet trykt i Weekendavisen siden dens start. Striben tager fat i litteraturens verden og holder et spejl op foran både forfattere, forlag, biblioteker og resten af bogbranchen. Her er nok af skøre og skæve eksistenser, både fiktive og virkelige til at holde lattermusklerne ved lige længe.

Bitterheden længe leve

Esbens kone, Karla, vil skilles og Esben skal nu til at vænne sig til at være deltidsfar til sin datter Mille. Heldigvis er skilsmisseforældre oftest gode til at samarbejde, men Esben er bitter, så hvis du tror, at han vil gøre det nemt for sin ekskone, kan du godt tro om igen. Esben er grov, sjov og til tider alt for meget, men alt hvad han gør, sker ud fra kærlighed til datteren, og derfor får man svært ved ikke at holde lidt af Esben - trods alt.

Indblik i Rune T. Kidde og fantastiske eventyr med Fourmille og Yuri

En af de bedste, danske historiefortællere vi har var Rune T. Kidde. Kidde begik sig både som sanger, digter, forfatter og tegner, og ”Den store Rune T. Kidde Bog” samler op på det hele. Og så giver den altså også et indblik i hvem manden selv var. Det er eftertænksomt, det er sjovt, det er fjollet, det er bindegalt og så er det altså rasende godt!

Tag med Fourmille og Yuri til, Ekho, et univers spejlvendt af vores eget, med skæve eksistenser, fabeldyr, ånder og meget mere. Fourmille besættes af ånder der har ”unfinished business” og hun skal hjælpe dem med at finde ro. En stor del af historien bæres af de detaljerede illustrationer og samspillet mellem Fourmille og Yuri.

Tør Miss Bengalore tage kampen op? Og hvem vinder gladiatorspillet meistarileikir?

”Miss Bengalore” sætter fokus på at det ikke altid er den stærkeste der overlever. Nogle gange narre de snu, de mindre snu. Vi følger katten Miss Bengalore, der arbejder på en forladt gård, der styres af hård hånd af tyren, Præsident Silvio og hans kumpaner af bidske hunde. Miss Bengalore ønsker forandring – men tør hun og de andre kuede dyr, tage kampen op?

Sara B. Elfgren har slået sig sammen med illustratoren Karl Johnsson og sammen har de skabt en utrolig fortælling om kvinden Vei. Vei er valgt til at være jætternes forkæmper i meistarileikir, et brutalt gladiatorspil, som kæmpes mod aserne. Det er en storslået historie om magt, politik, rænkespil og intriger krydret med helt utrolige illustrationer.

Det Gyldne kompas som tegneserie og Ridderne af Heliopolis

Stéphane Melchior har omsat Philip Pullmans kendte serie om ”Det gyldne kompas” til en storslået tegneserie, hvor bøgerne hver har fået tre tegneseriebind at spænde over. Der er ikke pillet meget ved den originale historie, men alligevel er det spændende læsning om loyalitet, venskab, forræderi, religion og tro.

I starten af 1800-tallet, i ”Ridderne af Heliopolis” af Alexandro Jodorowsky skal Sytten indtræde i en orden af udødelige alkymister. Sytten afsløres til at være søn af den henrettede Louis XVI og Marie-Antoinette. Historien er lige dele fransk revolutionshistorie og fantasy. Det er en utrolig smuk og farverig tegneserie, der også trækker paralleller til nutidens debat om kønsidentifikation – da Sytten både er kvinde og mand. 

Inspiration