Bogcaféer

På denne side kan du læse, hvilke bøger der blev præsenteret på vores afholdte bogcaféer. Du kan også se mere om, hvornår vi afholder vores næste bogcafé.

Bogcafé på Hovedbiblioteket - Nye stemmer

Fredag den 1. november afholdt vi en bogcafé med ny litteratur som omdrejningspunkt.

Det bobler og syder i den nye litteratur, men hvad er det, der lige nu rammer tidens tone inden for skønlitteraturen? Vi giver vores bud på de tendenser i tiden, som bøgerne afspejler.

Følgende bøger blev præsenteret på eftermiddagens bogcafé:

James Baldwin: Giovannis værelse
Mens hans forlovede, Hella, er på rundrejse i Spanien, forelsker David sig i den italienske bartender, Giovanni. Snart flytter han ind hos Giovanni, men da Hella vender tilbage til Paris tre måneder senere, er David tvunget til at vælge mellem de to. (Findes også på eReolen)

Jonas Eika: Efter Solen
Noveller om en række personer, der, vidende eller uvidende, deltager i afviklingen af denne verden og i forberedelsen til den der skal komme. (Findes også på e-Reolen)

Lauren Groff: Florida
Noveller om solskinsstaten Floridas skyggesider, hvor det farlige og det uperfekte hersker. Om blandt andet en desperat kvinde fanget i moderskabets kvælende hverdag, om en kvinde lukket inde i sit hus under en orkan, og om en ensom dreng i et hus fyldt med slanger.

Jens Kæmpe: Kunstens regler 
Digte med en ung mands tilfældige oplevelser i København og Paris.

Amalie Langballe: Forsvindingsnumre 
Agnes har mistet sin mor og har derefter svært ved overhovedet at finde noget som helst.

Dy Plambeck: Til min søster
Søstrene Aya og Andrea kører til Sverige med et haglgevær og Ayas to-årige datter Nola i bilen. Andrea har forladt sin voldelige kæreste, og Aya skal tale om J.P. Jacobsens ungdomsveninde Anna ved en historisk konference. (Findes også på e-Reolen)

Lotte Elmann Wegner: Livet du efterlod
Roman. En kludetæppefortælling om livet i en lille by, hvor alle kender alle på overfladen, men ingen kender sandhederne (Findes også på eReolen)

Ditte Wiese:  Og så drukner jeg 
Josefine går i gymnasiet og har lagt en plan for sit liv, hvor alt skal være perfekt. Hun skal bruge høje karakter, have den rigtige kæreste og være smuk og slank. Men så ændrer alt sig, og Josefine tager nogle andre valg.

 

Bogcafé på Hovedbiblioteket - Venskab

Fredag den 4. oktober afholdte vi en bogcafé med "venskab" som tema. 

Venner er den familie, du selv vælger. Men hvad gør det ved os at have stærke relationer til andre mennesker livet igennem? Hvordan skildres venskaber i klassikerne, der jo ofte har individet i centrum? På oktobers bogcafé leder vi efter venner i de store klassikere. Både gamle venner og nye venner; gode venner og et par uvenner.

Følgende bøger blev præsenteret på eftermiddagens bogcafé:

Margaret Atwood : Katteøje
En kvindelig canadisk maler vender tilbage til barndomsbyen Toronto. Det bliver en smertefuld konfrontation med barndomsoplevelserne, specielt forholdet til "bedsteveninden", hvis tyranni var ved at tage livet af hende

A. Conan Doyle: Baskerville-slægtens hund (krimi)
Mystiske dødsfald i Baskerville-slægten og en drabelig spøgelseshund på heden Dartmoor ved familiegodset får Henry Baskervilles som den sidste arving i familien til at bede Sherlock Holmes og hans tro væbner doktor Watson om hjælp. (findes også på e-reolen)

Alexandre Dumas (d. æ.) De tre musketerer
Frankrig 1625. Den iltre d'Artagnan forlader sit hjem for at søge optagelse i musketerkorpset. Det bliver startskuddet til et fantastisk eventyr hvor selve Frankrigs skæbne er på spil, for den listige kardinal Richelieu har lagt skumle planer. Heldigvis får d'Artagnan hjælp af sine gode venner Athos, Porthos og Aramis. (findes også på e-reolen)

Ernest Hemingway: Solen går sin gang
Om en gruppe unge desperate og livshungrende amerikanere, der turer rundt i 1920'ernes Paris og Spanien. (findes også på e-reolen)

Astrid Lindgren: Ronja Røverdatter
En uvejrsnat fødes 2 børn i 2 rivaliserende røverbander: pigen Ronja og drengen Birk. Børnene bliver venner og forsøger at standse fjendskabet mellem de voksne. (findes også på e-reolen)

Mary McCarthy: Gruppen
Billeder af det amerikanske samfund i 1930'erne belyst gennem otte college-pigers skæbner. (findes også på e-reolen)

Jacob Paludan: Jørgen Stein
Den første verdenskrigs udbrud opløser de idealer og værdier, som har præget Jørgen Steins opvækst, og han formår aldrig at blive fortrolig med den nye tid. (findes også på e-reolen)

Klaus Rifbjerg: Den kroniske uskyld
Om to københavnske drenges forelskelser, pubertetsproblemer og gymnasieverden og om deres opvågnen fra uskylds-drengeårene til de voksnes brutale verden. (findes også på e-reolen)

John Steinbeck:  Mus og mænd
To amerikanske vagabonder slider Californiens støvede landeveje og arbejder for en ussel løn for at få deres drøm om et lille hus på landet opfyldt. (findes ogs på e-reolen)

 

Bogcafé på By- og Lokalbiblioteker

I begyndelsen af efteråret har vi haft en bogcaférække på Bybibliotekerne.

Mette Krøjer, Line Hoffgaard og Anna Møller har været på jagt efter de uopdagede juveler på bibliotekets hylder, så de kunne blive klar med inspiration til efterårets store læseoplevelser.

Forneden kan du se, hvilke bøger de foreslår til de mørke aftener.

Følgende bøger blev præsenteret på bogcaféerne:

Chloe Benjamin: De udødelige
Fire søskende opsøger en spåkone, da de er henholdsvis 7, 9, 11 og 13 år. Spåkonen kan forudsige folks dødsdag. Vi følger børnenes liv hver især, frem til dødsdagen som spåkonen forudsagde.

Donatella Di Pietrantonio: Pigen de sendte tilbage
Uden forklaring bliver en 13-årig pige sendt til en fremmed familie. Det er hendes biologiske forældre, og de er, i modsætning til de adoptivforældre hun er opvokset hos, fattige og har mange børn. Et nyt, barsk liv venter fyldt med savn og spørgsmålet om hvorfor?

Kang Han: Levende og døde
Under oprøret i Gwangju, Sydkorea i 1980 leder 14-årige Dong-ho efter sin forsvundne ven. I byens sportshal samles ofrene for hærens massakre, og Dong-ho tilbyder sin hjælp. I årene derefter ser forskellige mennesker omkring ham tilbage på oprørets konsekvenser.

Vigdis Hjorth: Lærerindens sang
Lotte Bøk er 57 og underviser i dramatik på skuespillerlinjen ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun hviler i sig selv og er tilfreds med sit liv. Da hun siger ja til at deltage i et filmprojekt ændrer dette sig dog snart.

Lotte Kirkeby Hansen: De nærmeste
Eva, Anna og Christian skal tømme deres barndomshjem efter faderens død og moderens selvmord. De tre søskende sørger forskelligt og gamle hemmeligheder og sårede følelser ændrer deres opfattelse af fortiden, dem selv og hinanden.

Benjamin Lamberth: Datahelten
En mand på social deroute tager hævnlysten kampen op mod farerne fra vores gennemdigitaliserede Danmark, når det gælder overvågning, indsamling af persondata og afhængigheden af de sociale medier.

Anders Morgenthaler: Helle Erobreren
Helle mister sit elskede slagterarbejde og bliver af omveje pludselig forvekslet med en polsk turnuslæge. En komplet vanvittig fortælling om en kvinde, der satser alting for at få en ny chance.

Sayaka Murata: Døgnkioskmennesket
Keiko arbejder i en døgnkiosk og nyder sit rutineprægede liv, hvor hun trods sin anderledeshed passer ind. Desværre forventer folk omkring hende, at hun finder en mand, så hun laver en aftale med den arrogante og utilpassede Shiraha.

Shahrnush Parsipur: Kvinder uden mænd
En poetisk fortælling om fem iranske kvinder, der lever i det mandsdominerede Teheran i 1950'erne. I deres søgen efter kærlighed og frihed finder de sammen i en magisk have i Karaj.

Tom Rachman: Den italienske mester
Charles Bavinsky er søn af en excentrisk kunstner, hvilket påvirker hele hans livsforløb. Trods farens egoistiske adfærd elsker Charles ham ubetinget og forsøger på alle måder at opnå farens anerkendelse. Handlingen udspiller sig fra 1955-2018.

Mark T. Sullivan: Under en blodrød himmel
Biografisk roman om den 17-årige Pino, som i 1944 hjælper jøder med at flygte fra Italien til Schweiz, og som derefter bliver spion for de allierede.

Tara Westover: Oplyst: erindringsroman 
Erindringsroman. Tara vokser op i Buck's Peak, Idaho, med fanatisk religiøse forældre og en voldelig bror. Da hun som 17-årig starter på Brigham Young University, er det første gang hun befinder sig i et klasselokale.

 

Bogcafé på Hovedbiblioteket - Barcelona

På efterårets første bogcafé fredag den 6. september besøgte vi Barcelona i litteraturens verden.

Barcelonas snørklede gader og dramatiske historie har inspireret mange forfattere i tidens løb. I bagende varme er Barcelona en turistmagnet med et stort opland. Den farvestrålende metropol er både et ferieparadis og en heksekedel. Lys og skygge, rambla og camino.

Følgende bøger blev præsenteret på eftermiddagens bogcafé:

Sanne Bjerg: Fejltagelsernes bog
Skakspilleren Vaclav bliver ved en fejl agent for en fodboldspiller og sammen vil de kidnappe Messi pga. hans helbredende kræfter. (findes også på e-Reolen)

Jaume Cabré: Jeg bekender
Den intelligente universitetslærer Adrià Ardèvol fra Barcelona fortæller sin historie til sin elskede. En række fortællinger griber ind i handlingen, og med udgangspunkt i en berømt violin, hvis oprindelse og historie følges gennem flere hundrede år, gives et indblik i Europas grusomme historie.
Originaltitel: Jo confesso

Laia Fàbregas: Pigen med de ni fingre
Laura fortæller om sin barndom i Barcelona i diktaturets sidste år. Laura leder efter sandheden og især sandheden om sin opvækst. Hvorfor findes ingen fotos? Og hvorfor mangler hun en finger? Samtidig digter hun historier om at miste fingre.
Originaltitel: Het meisje met de negen vingers

Ildefonso Falcones: Havets katedral
Historisk roman fra 1300-tallets Barcelona, hvor Arnau Estanyol, der sammen med sin far har undsluppet livegenskabet, vokser op som fredløs. Samhørende: Havets katedral, Jordens arvinger.
Originaltitel: La catedral del mar

Gustave Flaubert: Bogtyven fra Barcelona
En gal boghandlers tørst efter bøger får ham ud på en morderisk mission. 
Originaludgave: 1837
Originaltitel: Bibliomanie

Vittorio Giardino: No pasarán : Max Fridman i den spanske borgerkrig
Tegneserie. Den tidligere spaniensfrivillige Max Fridman drager mere eller mindre modstræbende til Barcelona for at finde en gammel bekendt. Snart er han igen dybt involveret i kampene mellem de stridende parter i den spanske borgerkrig.
Originaltitel: No pasarán

Carmen Laforet: Intet
Lige efter den spanske borgerkrig skal Andrea bo i Barcelona hos familien, mens hun studerer. Krigen og fattigdommen har ændret den før velhavende familie, og hverdagen er mørk og deprimerende.
Originaltitel: Nada

Enrique Moriel: Den tidløse by
I begyndelsen af 1400-tallet bliver en vampyr født i Barcelona. Han fortæller om byens historie op igennem tiden til nu, hvor advokatsekretæren Marta Vives efterforsker sin slægt. Dette fører hende på sporet af ondskaben og bringer hende i livsfare.
Originaltitel: La ciudad sin tiempo
 

Materialer