Den allerførste læsning

02.08.22
Der findes mange gode bøger, når dit barn starter med at læse. Her får du en række anbefalinger og gode ideer til, hvordan du kan støtte dit barns møde med læsningen.

Tag dit barn med på biblioteket og find de bøger, der ser mest spændende ud for jer! Gør det til en fælles ting at låne bøger med dit barn. Eller overrask dit barn med flere bøger, som barnet kan vælge imellem. I kan også gå på  opdagelse sammen på e-Reolen og e-Reolen Go!, hvor I finder både lydbøger og e-bøger til den første læsning.

Nye læsere skal have stakkevis af gode læseoplevelser, så det at læse bliver knyttet til noget godt. Det er dig, der sætter rammen for læsningen hjemme hos jer. Viser du dit barn, at det at læse kan være både hyggeligt, sjovt,  udfordrende og spændende, så er sandsynligheden for, at dit barn bliver glad for at læse, langt større, end hvis det at læse er noget, der skal klemmes ind i en hverdag af pligt. Sæt tid af, læs sammen på forskellige steder, hvor I synes,  det er rart at være. I en hule, i en have, i sofaen eller på biblioteket? Måske skal der læsesnacks til en gang i mellem? Måske læser du bogen højt for dit barn. Baglæns. Måske skiftes I til at læse et ord højt, så dit barn får en  fornemmelse af, at I kommer fremad i bogen. Sammen. Det er dig, der bestemmer hvilken plads læsning har – eller skal have – hos jer.

Boganbefalingerne til den allerførste læsning er alle nyere bøger, der er skrevet, så dit barn får en god læseoplevelse samtidig med, at I øver jer på det at læse. Sammen. Bøgerne har lave lix- og lettal. Læs om let- og lixtal på  læsesporet.dk. Lydret, lix og let – en guide, som er skrevet af bibliotekar og cand.mag. Jeanette Becker fra Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne.

Inspiration