Robert Storm Petsersen (19/9 1882-6/3 1949). Public Domain via snl.dk

Voilà! Storm P. fylder 140 år

Det er svært at spå, især om fremtiden; så det var nok de færreste, der den 19. september 1882 kunne vide, at lille nyfødte Robert engang ville blive en anerkendt maler, forfatter, skuespiller og ”opfinder”. I år er det 140 år siden, Storm P. blev født.

Der er noget overdrevent overlegent og ubesværet over Storm P.s kunstneriske udtryk, uanset om det drejer sig om tegninger, malerier, lyrik, kriminalromaner eller revytekster, for blot at nævne noget af det, Robert Storm Petersen, som han retteligen hedder, kastede sig over.

Ofte tager han kærlige livtag med livets tunge temaer, kærligheden og døden, som i Storm P.s hånd bliver vendt og drejet og kommenteret, som var det almindelige hverdagsrutiner på fod med, ”hvornår kommer den næste øl?” eller ”min kone forstår mig (stadig) ikke …!”. - Her ville Storm P. passende have ladet en af sine populære figurer, pingvinen Ping, sige: ”Voilà!”.

En alsidig kunstner

Fra tegnede, finurlige, filosofiske aforismer – de såkaldte "Fluer" - over uforlignelige historier; ”Sangforeningen Morgenrødens pinsetur”, ”Lige undsluppet”, ”Aakirkeby” osv. - som man i årtier hørte læst op i radioen af blandt andre skuespilleren Ebbe Rode - over tegnefilm, kriminalromaner til elegant tegnede, unødigt teknisk komplicerede og indviklede ”opfindelser”, der hver især løser hverdagens nærmest ubetydelige problemer. Ved hjælp af snørklede snoretræk, stablede møbler, pølser, paraplyer, musikinstrumenter, hunde, katte, garntrisser og gummislanger som nødvendige ingredienser, bliver det pludselig ”let” at skænke en kop kaffe eller klø sig selv i nakken.

Betegnelsen “En Storm P.-opfindelse” er for længst gledet ind i det danske sprog, som betegnelsen for en teknisk konstruktion af overordentlig indviklet og absurd karakter.

”Opfindelserne” kan ses som udtryk for Storm P.s skepsis mod den fremskridtstro, der ellers herskede i starten af 1900-tallet. I dag står de også som pudsige, men stadig gangbare kommentarer til moderne besværligt bureaukrati, langsommelige beslutningsprocesser og måske endda indviklede, digitale platforme og IT-løsninger ...

Læs mere om Storm P. på Storm P.-museets hjemmeside

... det er svært at spå-citatet

Danmarks Radios "Detektor" aflivede i 2013 (måske) en sejlivet myte; nemlig at Storm P. skulle være ophavsmand til talemåden, der indleder denne artikel: "Det er svært at spå, især om fremtiden".

Læs "Mystik om oprindelse til kendt citat" på DRs hjemmesde.

Det kan nemlig slet ikke kan dokumenteres, at Storm P. overhovedet har brugt citatet. De grundigt undersøgende journalister fandt spor, der peger både på atomfysikeren Niels Bohr (1885-1962), den amerikanske baseballspiller Lawrence "Yogi" Berra (1925-2015), Piet Hein (1905-1996), Groucho Marx (1890-1977), Mark Twain (1835-1910) og den socialdemokratiske politiker og justitsminister K.K. Steincke (1880-1963) som ophavsmænd til udtrykket.

Men uanset hvem, der er måtte være ophavsmanden bag, kunne de færreste omkring Robert Storm Petersens vugge på Vesterbrogade 25 i Valby, tirsdag den 19. september 1882, have forudsagt, hvor stor betydening for dansk humor og selvforståelse i det 20. århundrede, den lille dreng i vuggen skulle få.

Storm P.s arv

Storm P.s værker handler om at være menneske, og om hvordan vi agerer i forhold til hinanden. Han indfangede i sine daglige striber i blandt andet Ekstrabladet (1906-1910 og 1920-1922) og siden B.T. og Berlingske Tidende (1914-1949) danskernes liv på en letforståelig og ligefrem måde, som appellerede til både høj og lav, ung og gammel, hvilket hurtigt gjorde ham til en betydningsfuld del af dansk identitet og kulturarv; allerede mens han levede.

Dyk selv videre ned i de mange tegninger og tekster ... Voilà!

Inspiration