Kvinde dræbt

True crime

04.09.19
True crime er en genre, der i øjeblikket hitter som aldrig før.

Virkeligheden overgår fantasien 

Virkeligheden overgår fantasien, siger man. Talemåden er udtryk for den fascination, det vækker, når rigtige mennesker oplever ting, der ligger langt ud over vores egne, normale, dagligdags erfaringer. Og som får os til at se vores eget liv i perspektiv af disse andre, rigtige menneskers ekstraordinære oplevelser. Om det så er beundring, misundelse, gru, medlidenhed eller andet, dette vækker i os.

Død og ulykke

Ulykke og menneskelig ondskab har altid fascineret. Krimi og thrillers er genrer, man altid finder højt oppe på hitlister for bøger og film, men de senere år har fiktionens grusomheder fået hård konkurrence fra det, man under ét kalder 'true crime'.

Mundtlig overlevering  

True crime, ægte kriminalitet, er en genre, der beskæftiger sig med forbrydelser fra virkelighedens verden. Når den har været genstand for en så voldsomt stigende interesse de senere år, hænger det nok tæt sammen med, at genren egner sig formidabelt til mundtlig formidling og er hjulpet på vej af podcastmediets tilsvarende voksende popularitet. Serierne 'Making a murderer' og 'Serial' var nogle af de banebrydende produktioner, der tiltrak millioner af lyttere verden over.

I Danmark ligger bogstreamingtjenesten Mofibos podcast 'Den danske seriemorder med Sebastian Richelsen' i toppen af listen over mest downloadede podcasts, skarpt forfulgt af serier som BT's 'Emilie Meng Mysteriet' og Third Ear/Politikens 'Kvinden med den tunge kuffert'. (ifølge TopDownloads.dk).

Film og serier

Men genren har også udviklet sig på andre platforme. De store streamingtjenester som Netflix og HBO har masser af true crimeserier som fx filmversionen af 'Making of a Murderer' og 'The Jinx'. Sendefladen på danske tv-kanaler har også masser af true crime på programmet som fx 'En fremmed flytter ind', 'Drabet uden lig' og mange andre.

True crime i bøgernes verden

I bøgernes verden har true crime nok altid været opfattet som en lidt kulørt og måske ligefrem underlødig genre. Det skyldes nok, at der findes rigtig meget dårlig kvalitet i den kasse.
Men i takt med, at man i 'den seriøse litteratur' har anerkendt menneskers virkelige oplevelser med den såkaldte 'autofiktion', er det måske blevet mindre udtryk for dårlig stil at beskæftige sig med virkelige forbrydelser.

I erkendelse af genrens tiltrækningskraft på læserne, har flere forlag heldigvis fået øjnene op for behovet for bedre og mere gennemarbejdede true crime-bøger. I foråret udkom bl.a. Søren Baastrups bog 'En djævel i den lyse nat' om Stine Geisler-morden og Kristian Corfixens 'Sygeplejersken' om en række drab på Nykøbing Falster Sygehus.

Dårligt ry

Måske hænger det dårlige ry også sammen med, at bøgerne er det langsomste medie af de nævnte og dermed det, der giver mest tid til refleksion.

For true crime er, må vi indrømme en ubehagelig genre. Fordi den per definition beskæftiger sig med menneskelivets grimme bagside. Perverterede forbrydelser og blodtørstige mordere og svindlere er elementer, vi helst ikke vil have for tæt ind på livet eller forbinde os selv med.

Men det mest ubehagelige ved true crime er måske alligevel, den tiltrækningskraft mange af os må indrømme, vi har til genren. At det netop næsten ikke kan blive blodigt og brutalt nok for os almindelige forbrugere af podcasts, serier og bøger.

Guilty pleasure

Og det er der nok mange psykologiske forklaringer på. Men indtil da, lad os samles i guilty pleasure over nogle af de bedre true crimes, du kan låne her hos os:


 

Inspiration