Tre fantasybøger, der tager dig væk mod magiske himmelstrøg

Af Anonym (ikke efterprøvet)
05.08.20
Læn dig tilbage, slip fantasien løs og læs dig væk til fantastiske universer, hvor alt kan ske.

Tog dine sommerplaner også en uventet drejning? Sommeren 2020 forløb ikke helt efter bogen. Udlandsrejser blev aflyst på stribe, sommerhuse blev booket til randen og udtryk som ”staycation” vidner om, at den rejselystne har måtte tænke i anderledes, lokale baner. Hvis du mangler en på opleveren så fortvivl ej! Fjerne og eksotiske egne er lige ved hånden. Med en god bog og lidt indlevelse kan du lade kroppen tage en pause, mens du tager på tur til fantastiske universer med fantasien som motor. Her er tre bud på fantasybøger, der får dig til at glemme tid og rum.
 

Det gyldne kompas (første bind i trilogien His Dark Materials) af Philip Pullmann

Hvis du trænger til nedkøling i sommervarmen, så tag med den handlekraftige pige Lyra og hendes daimon på en eventyrlig ekspedition til Arktis. Her hersker de frygtindgydende panserbjørne på Svalbard og mystiske hekse regerer over nordlysets himmel. Det gyldne kompas er første bog i trilogien His Dark Materials om det uregerlige, nysgerrige og forældreløse barn fra Oxford, der kastes ud på en kosmisk rejse gennem enestående verdener i søgen efter det mystiske Støv. Philip Pullmanns serie er yderst velskrevet, medrivende og besidder en dybde, man ellers ofte kan savne indenfor fantasygenren. HBO leverede i 2019 en tv-serie over Det gyldne kompas, som også blev filmatiseret i 2007, men bogen giver uden tvivl de andre versioner baghjul.

Det sidste ønske (første bind i Witcher-serien) af Andrzej Sapkowskis

Fortællingen om den hærdede monsterjæger Geralts bedrifter er fængslende middelalderfantasy med slavisk mytologi som bagtæppe. Universet er befolket af grumme monstre, dragende troldkvinder og magtbegærlige, intrigante personer. En witcher er en mutant, der er blevet opfostret med svær og trolddom og trænet i kunsten at jage og nedlægge mostre, som plager verdenen. I episoder kommer vi ind på livet af outsideren Geralt af Rivia, der ernærer sig som dusørjæger på sin rejse fra by til by, hvor han løser ubehagelige opgaver, som ingen andre tør, kan eller vil tage sig af. Indtil videre er tre bind udkommet på dansk.

Der er allerede lavet tre videospil om The Witcher og sidste år lancerede Netflix en streamingserie, som er fornyet med en anden sæson. Seriens popularitet er ikke uden grund. Universet og karaktererne holder hele vejen og særligt i bøgerne er det unikke makkerpar Geralt og den spydige trubadur Dandelion, der synger om Geralts heltebedrifter, genstand for stor underholdning.

 

Sandman-serien af Neil Gaiman

Denne fabelagtige tegneserie af Neil Gaiman udkom oprindeligt som 75 numre i perioden 1989-1996 på forlaget DC Comics. Nu er den at finde i den flotte, danske deluxe-udgave, en igangværende udgivelsesrække, hvoraf niende samlebind udkom sidste år. Snyd ikke dig selv for dette skæve, kosmiske eventyr med drømmenes fyrste. Som en af de uendelige (The Endless) besidder Drøm, der, som navnet afslører, er den udødelige personificering af drømme, overjordiske kræfter. Men efter at have sluppet fri fra fangenskab i 70 år, må en desperat Drøm søge på tværs af tid, rum og virkelighed i jagten efter sine magiske remedier, før andre finder dem. Kun da kan han genvinde sine egenskaber som drømmenes hersker.

Serien er på finurlig og Gaimansk vis spækket med et væld af populærkulturelle referencer samt historiske og mytologiske figurer. Der går ikke lang tid før man både er stødt på både Kain og Abel, Lucifer og Shakespeare.

Tags