Stumfilm.dk - et paradis for danske filmelskere

Storslået science fiction! Hæsblæsende dramatik! Mesterlig komik! Erotisk dans! Se de gamle danske film der tog verden med storm.

Da Danmark var verdens største filmland

Danske film oplever for tiden stor succes ved filmfestivaler og prominente prisuddelinger, men dansk films absolutte storhedstid ligger reelt 100 år tilbage.

I et gyldent tiår fra ca 1910 til 1920, tilhørte dansk filmproduktion verdenseliten, og skabte en lang række stjerner der huskes den dag i dag.

Filmene var stumfilm, og de skabte røre i alle de lande de blev eksporteret til.

Asta Nielsen og Fy & Bi var blandt de stjerner der kunne ses på biograflærreder udenfor Danmarks grænser, og mesterinstruktøren Carl Th. Dreyer finpudsede sin fortælleteknik med en lang række film.

Filmhistorien bevares på Stumfilm.dk

Desværre er mange danske stumfilm forsvundet med tiden, da selve filmstrimlerne var meget skrøbelige, men ca. 400 film har overlevet, og er nu ved at blive restaurerede.

I skrivende stund er 115 film reddet, og de kan alle ses på siden Stumfilm.dk, hvor man også kan læse om restaureringsarbejdet, samt dykke ned i artikler om instruktører, skuespillere og diverse temaer, se gamle filmplakater og manuskripter, og meget mere. Siden er fortsat under udarbejdelse, da man stadig er i gang med at restaurere de skrøbelige film. 

Netop på grund af de ustabile nitratfilm man dengang brugte til at filme på, vil man opleve at flere af filmene ikke er fuldstændige, da man ikke har kunnet finde fuldstændige udgaver af dem.

Eftertiden vil derfor aldrig få det fulde udbytte af en lang række film, som f.eks. ”Den hvide slavehandel” fra 1910, der var Danmarks første lange spillefilm, men som man i dag kun har 6 minutter tilbage af. En decideret kulturhistorisk tragedie.

Hele restaureringsprojektet, der har fået økonomisk støtte fra en række fonde, forventes afsluttet i 2023, og til den tid vil man have adgang til at se alle 400 stumfilm, delvise som fuldendte og frit tilgængelige på stumfilm.dk.

God fornøjelse.

Besøg Stumfilm.dk her
Læs artiklen ”Stumfilmens fascinationskraft” her