Hjerteanfald

Stroke fra en klar himmel

De kommer uventet, slagtilfælde. I bedste fald er de små, skræmmende forstyrrelser; i værste fald altafgørende, livsændrende faktorer.

En apopleksi - slagtilfælde eller stroke - er en blodprop eller blødning i hjernen, der forårsager pludseligt tab af sprog-, ansigts-, syns- eller kropsfunktioner.

I 10-15% af tilfældene er årsagen en blødning i hjernen, mens resten skyldes en blodprop samme sted. Hvis symptomerne skyldes det sidste og forsvinder indenfor 24 timer, kalder man det for transitorisk cerebral iskæmi (forkortet TCI) eller transitorisk iskæmisk attak (TIA). De fleste TCI varer under en time.

Læs mere om strokes på sundhed.dk.

Besøg også Hjernesagens sider om stroke.
 

Stræk, snak, smil

Symptomerne kan hurtigt konstateres ud fra tre ord:

  1. Stræk: Pludseligt nedsat eller manglende kraft i en arm eller et ben.
  2. Snak: Pludseligt usammenhængende sprog, man begynder at vrøvle eller kan ikke finde ordene.
  3. Smil: Pludselig svaghed i den ene side af ansigtet eller man virker asymmetrisk i ansigtet.

Oplever man bare ét af ovenstående symptomer, er det vigtigt straks at alarmere 1-1-2, da hvert minut tæller i den nødvendige behandling.

Læs, forstå, lev

TV2-journalisten Anders Langballe, direktøren Henrik From - og med dem mange andre  - har haft et stroke og deler åbent og ærligt ud af oplevelser og erfaringer i fagbøger og selvbiografier.

Også flere skønlitterære forfattere lader deres hovedperson få en hjerneblødning for efterfølgende at forsøge at bringe en form for mening og retning i livet og den videre fortælling.

Nedenfor har vi samlet et bredt udvalg.

Inspiration