Staycation 2020: Sov i det fri

03.08.20
Forlæng feriefornemmelsen med en overnatning i det fri.

De store ferieuger er ovre, og traditionen tro kommer det gode vejr, samtidig med at skolerne starter. Men du kan sagtens forlænge feriefornemmelsen med småture ud i naturen.

I gamle dag var landevejens farende svende og børn med dolk og duelighedsmærker de eneste, der fandt behag i at sove under åben himmel. Det har ændret sig, og flere og flere får øjnene op for de rekreative muligheder, der ligger lige for næsen af os.

Sov i skoven

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at babyer ikke sover ude, når temperaturen når under – 10. Så du kan altså sagtens klare det. Men sensommeren er et perfekt tidspunkt at afprøve, om friluftslivet er noget for dig, uden at det stiller store krav til udstyr, og hvor nætterne i skoven hverken er kolde, lange eller mørke.

Hvor må du overnatte?

Du må faktisk sove, hvor du vil i den danske natur, hvis du vel at mærke kan ligge direkte i skovbunden i din sovepose. Vil du slå telt op, er der efterhånden ganske mange danske skov- og naturområder, hvor campering i 1-2 døgn er tilladt.

Men den letteste måde at overnatte i naturen er nok at benytte et shelter. Et shelter er en lille træhytte eller læskur med tre vægge, hvor der typisk kan ligge 3-4 personer. Nogle pladser består af et enkelt shelter, andre har flere, så større grupper kan overnatte.

Kommunen og Naturstyrelsens shelters er gratis at benytte, private koster sommetider lidt (20-30 kroner pr. døgn pr. person). Mange shelters har bålplads, ofte med brænde, primitivt muldtoilet og vandpost. Der er dog oftest lukket for vandet i vinterperioden.
Det er kun tilladt at overnatte i samme shelter 1-2 nætter i træk.

Du kan finde kort og regler for alle registrerede lejr-, telt- og shelterpladser HER.

Hvem overnatter i skoven?

Overnatning i det fri er for alle. Lejrbål og overnatning i frisk luft under stjernerne kan være en helt anderledes måde at være sammen – eller alene på.

For børnefamilien er det en mulighed for at være offline sammen, tæt på hinanden og på oplevelser i skov og på strand. Hvem elsker ikke at bo i hule og lave snobrød og popcorn over bål?
Ethvert kærestepar burde erstatte mindst en månedlig Netflix & Chill med en sheltertur. Tid til uforstyrret snak og en flaske vin ved bålet.

Selv ynder jeg at tage af sted alene. For mig er det en form for meditation, og når jeg kommer ud i naturen, går sindet og kroppen ligesom i sync med naturens tid, solen, blæsten og bølgernes rullen. Og det er NÆSTEN som om, den højspændte actionfilm, vi kalder hverdagen, bliver sat på pause en stund.

Kom nu bare af sted

Shelters er tænkt som overnatningssteder for vandrere og folk på cykeltur. Derfor ligger de ofte steder, hvor motoriserede køretøjer ikke er tilladt. Det skal man acceptere, intet er værre end at blive overrasket af den lokale knallertklub, når man sidder og nyder skovens ro.

Da jeg hverken kan vandre eller cykle er min erfaring dog, at man de fleste steder kan parkere sin bil så tæt på lejrpladsen, at det kan lade sig gøre at bære tingene frem til lejrpladsen.

Læs om Fie og Lucies jomfrutur

Fie og Lucie er to københavnerpiger, der afprøver at sove i shelter. Læs om deres oplevelser her og bliv inspireret til selv at tage på tur.

Inspiration