Stærke kvinder og dunkle hemmeligheder

18.06.20
Hvert år udgives der et væld af fantastiske, dramatiske og fængslende krimier, og hvis du har svært ved at vælge hvilken en du skal kaste dig over, kommer der her tre bud på krimier, hvor hemmelighederne er så dystre, at de aldrig burde have været afsløret.

I krimier er der utallige årsager til at begå mord; pengeproblemer, jalousi, magt osv., men oftest er det nogle dybe hemmeligheder, som ligger til grund for de grusomme handlinger. Hvad er årsagen til pengeproblemer? Hvorfor er man jaloux? Hvorfra stammer trangen til magt? Disse hemmeligheder får man afdækket, når man læser en krimi, og ofte er de gruopvækkende eller ligefrem sørgelige. De tre nedenstående anbefalinger er alle centreret om de hemmeligheder, som efter min mening er de sværeste: familiehemmeligheder. De hemmeligheder som man holder for sine nærmeste, sine elskede, og som kan være årsag til stor ulykke, svigt og tab.

Fælles for de tre bøger er også, at de har nogle stærke kvindelige karakterer, hvad enten de fremstår mere eller mindre vellidte, og som alle har haft barske oplevelser, der har været afgørende for deres identitet. Kvinden i mørket, Familiens synder og Den tavse patient er tre rigtig gode, spændende og velskrevede bud på den næste krimi du skal i gang med.

Kvinden i mørket af Charlie Donlea

Chicago 2019: Rory Moore arbejder med at rekonstruere gerningssteder – et hårdt arbejde, som hun til tider må tage orlov fra, for ikke at bukke under for det mentale pres. Da hendes far dør, må hun rydde op i hans advokatkontor, og her falder Rory over en gammel sag, som gør stort indtryk på hende. En mand, som kaldes Tyven blev i 1979 fængslet, mistænkt for fem kvinders forsvinden, og står nu til prøveløsladelse.

Chicago 1979: Den hjemmegående husmor Angela Mitchell har i mange år lidt af OCD, men lidelsen er blevet særlig slem efter flere kvinder er sporløst forsvundet. Angela, som også er yderst intelligent, har startet sin egen grundige efterforskning af sagerne, men hendes eget liv kommer pludselig i fare, da hun finder ud af, hvor tæt hun er på gerningsmanden.

I bogen følger vi skiftevis Rory og Angela og deres forsøg på at opklare, hvad der egentlig skete i 1979. Det er en bog med seje kvindelige karakterer, som hver har deres problemer at overkomme, og en fortælling om stærke familiebånd.    

Familiens Synder af Cara Hunter

Ægteparret Sharon og Barry Mason bor i Oxford med deres to børn Leo og Daisy. Under et haveselskab, som de holder for venner og bekendte, forsvinder den 8-årige Daisy og ingen er sikre på, hvornår de sidst har set hende – kun at hun var klædt ud som en tusindfryd. Kriminalinspektør Adam Fawley og hans team bliver sat på sagen, og de finder snart ud af, at Daisy slet ikke var med til festen, og så begynder spørgsmålene for alvor at hobe sig op, for hvornår forsvandt Daisy egentlig? Hvem er det der optræder som tusindfryd på billederne fra havefesten? Og er Daisy overhovedet i live? Jo mere efterforskningen skrider frem, jo flere hemmeligheder ser dagens lys, og det glansbillede som familien, og særligt Sharon, har opstillet, går langsomt men sikkert itu.

Dette er en bog, som hele tiden holder dig på stikkerne. De mange hemmeligheder giver konstant efterforskningen et nyt tvist, så det er svært at regne ud, hvem gerningsmanden er. Historien foregår hovedsageligt i nutiden, men med tilbageblik til tiden op til Daisys forsvinden. Karaktererne i bogen er suverænt beskrevet, og kriminalinspektør Fawley og hans team fremstår enormt kompetente og sympatiske. Det er en grum historie om svigt og jalousi, og som også viser de mere eller mindre gode sider ved sociale medier.    

Den tavse patient af Alex Michaelides  

Den unge og smukke billedkunstner Alicia Berenson er gift med den succesfulde modefotograf Gabriel, og sammen lever de et tilsyneladende lykkeligt liv og er dybt forelskede i hinanden. Det kommer derfor som et stort chok, da Alicia skyder Gabriel fem gange i hovedet med en riffel, og derefter forsøger at begå selvmord.

Seks år senere bliver kriminalpsykolog Theo Faber ansat på The Grove – den sikringsanstalt hvor Alicia er indlagt. Alicia har ikke sagt et ord siden hun myrdede hendes mand, og Theo ønsker brændende at få hende i tale, for at høre hendes version af det der skete den frygtelige aften seks år tidligere. Men det er nemmere sagt end gjort at få Alicia til at tale, for der er måske en dybere grund til, at Alicia ikke vil snakke, og de hemmeligheder hun ligger inde med viser sig at have store konsekvenser for Theo.

Den tavse patient er mere en thriller end en krimi. Det er ikke en klassisk politiefterforskning med fart over feltet vi er ude i, men en intens og foruroligende fortælling med masser af suspense. Gennem en dagbog får læseren et indblik i Alicias tanker og følelser op til mordet på sin mand, som i den grad er med til at skabe undren over hendes frygtelige handling, og først til allersidst får vi den hjerteskærende sandhed at vide.