Sov i naturen - selvom det er blevet efterår

07.10.20
Temperaturen er faldet og dagen er blevet kortere, men det er stadig fantastisk at sove under åben himmel.

Sommeren er forbi nu, men det er sæsonen for udendørs overnatning heldigvis slet ikke.

Den besynderlige sommer 2020, hvor vaner og planer blev vendt godt og grundigt på hovedet, havde den gode bivirkning, at flere danskere fik øjnene op for, hvor fantastisk vores natur er.

Vi fandt ud af, at der var store oplevelser og rekreative stunder at hente lige uden for døren. Eller i hvert fald altid inden for rækkevidde i vores lille land.

Og selvom det er blevet køligere og de lyse timer færre, er det slet ikke en grund til at indstille overnatning i det fri.

Sov i naturen

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at babyer ikke sover ude, når temperaturen når under – 10 grader. Så du kan altså også sagtens klare det.

Efterårs- og vintersæsonen i telt eller shelter stiller selvfølgelig lidt krav om varmt og tørt tøj. Men overnatning ude er ikke en udstyrssport. Brug din fornuft, og hvad du har og husk, at det velgørende ved at opholde sig i naturen ofte er fraværet at stressende ting og genstande.

Hvor må du overnatte?

Du må faktisk sove, hvor du vil i den danske natur, hvis du vel at mærke kan ligge direkte i skovbunden i din sovepose. Vil du slå telt op, er der efterhånden ganske mange danske skov- og naturområder, hvor campering i 1-2 døgn er tilladt.

Men den letteste måde at overnatte i naturen er nok at benytte et shelter. Et shelter er en lille træhytte eller læskur med tre vægge, hvor der typisk kan ligge 3-4 personer. Nogle pladser består af et enkelt shelter, andre har flere, så større grupper kan overnatte.

Kommunens og Naturstyrelsens shelters er gratis at benytte, private koster sommetider lidt (20-30 kroner pr. døgn pr. person). Mange shelters har bålplads, ofte med tilgængeligt brænde, primitivt muldtoilet og vandpost. Der er dog oftest lukket for vandet i vinterperioden.
Det er kun tilladt at overnatte i samme shelter 1-2 nætter i træk.

Du kan finde kort og regler for alle registrerede lejr-, telt- og shelterpladser på Naturstyrelsens hjemmeside her.

Hvis du bruger app’en “Shelter”, kan du nemt og hurtigt bruge din smartphone til at finde en shelterplads. Læs om Shelter-app'en her eller hent den i App Store eller Google Play.

Hvem overnatter i skoven?

Overnatning i det fri er for alle. Lejrbål og overnatning i frisk luft under stjernerne kan være en helt anderledes måde at være sammen – eller alene på.

For børnefamilien er det en mulighed for at være offline sammen, tæt på hinanden og på oplevelser i skov og på strand. Hvem elsker ikke at bo i hule og lave snobrød og popcorn over bål?
Ethvert kærestepar burde erstatte mindst en månedlig Netflix & Chill med en sheltertur. Tid til uforstyrret snak og en flaske vin ved bålet.

Nogle vælger tage af sted alene. De fortæller om, at det nærmest er en slags meditation, og i naturen, går sindet og kroppen ligesom i sync med naturens tid, solen, blæsten og bølgernes rullen. Og det er NÆSTEN som om, den højspændte actionfilm, vi kalder hverdagen, bliver sat på pause en stund.

Kom nu bare af sted

Shelters er tænkt som overnatningssteder for vandrere og folk på cykeltur. Derfor ligger de ofte steder, hvor motoriserede køretøjer ikke er tilladt. Det skal man acceptere, intet er værre end at blive overrasket af den lokale knallertklub, når man sidder og nyder skovens ro.

De fleste steder kan man dog parkere sin bil så tæt på, at det kan lade sig gøre at bære tingene frem til lejrpladsen.

Inspiration