Skæbnefortællinger på Filmstriben

Menneskeskæbner er et af filmmediets kardinalpunkter, den altafgørende byggeklods der kan hæve en films kvalitet fra det jævne til det ekstraordinære. Det element, der gør, at vi føler filmen og lider, græder, griner og elsker med disse skæbner.

På en sælsom måde er hele verdens befolkning i disse tider ramt af den præcis samme skæbne, nogle ramt uendeligt meget hårdere end andre. Coronapandemien har ændret livet for milliarder af mennesker, men hver eneste af os gennemgår vores helt egen personlige skæbnefortælling.

Bibliotekernes online filmservice Filmstriben bugner af fine skæbnefortællinger, og her præsenterer vi fire vidt forskellige af slagsen, 2 spritnye spillefilm, en psykedelisk klassiker, samt en dokumentarfilm der både handler om film og mennesker. Dobbelt-op. 

Vores filmekspert Peter fremhæver her 4 gode skæbnefortællinger på Filmstriben.

The Farewell

En charmerende film om at tage afsked med en man elsker og samtidig finde tilbage sine rødder. Modvilligt forlader Billi New York og rejser hjem til familien i Changchun, Kina. Anledningen er, at bedstemor Nai Nai kun har få uger tilbage at leve i, og familien skal samles for at sige farvel til hende. Familien har imidlertid besluttet ikke at fortælle Nai Nai sandheden om hendes tilstand. ”The farewell" er en både sjov og hjertegribende fortælling. 

Den amerikanske skuespiller Awkwafina fik i rollen som Billi sit seriøse gennnembrud med The Farewell, som hun bl.a. vandt en Golden Globe for. Hun evner den svære kunst at kunne være både morsom og alvorlig, og alt derimellem, så man virkelig tror på det. Kan stærkt anbefales.

Se filmen 'The Farewell' online på Filmstriben

Krudttønden

I april 2015 rammes Danmark af et terrorangreb. To mennesker bliver dræbt i Kulturhuset Krudttønden og den jødiske synagoge og politiet indleder en klapjagt på den formodede gerningsmand, en radikaliseret dansk-palæstinensisk mand, hvis navn snart var kendt af alle danskere.

Da Krudttønden sidste år fik premiere i de danske biografer, stillede mange spørgsmålstegn ved om det ikke var for tidligt at lave en film om denne danske tragedie. Det afholdt dog ikke flere anmeldere fra at give den meget rosende ord med på vejen, andre var dog lidt mere tilbageholdende. Det blev en skæbnesvanger aprilnat, og den slags forstår den danske instruktør Ole Christian Madsen sig på at billedfortælle.

Se filmen 'Krudttønden' online på Filmstriben

Nøgen frokost

Bill Lee ernærer sig som skadedyrsbekæmper, men da han og hans kone begynder at bruge insektgiften som narkotikum, mister Bill evnen til at skelne mellem hallucination og virkelighed. Han bliver agent i Interzone, hvor skrivemaskiner forvandler sig til talende insekter.

Nøgen frokost er baseret på en roman fra 1959 af den amerikanske beatforfatter William S. Burroughs. Han var misbruger af flere typer narkotika, og det er ud fra hans oplevelser med dette at bogen blev skrevet. Filmen kan kun beskrives som et psykedelisk trip, hvor Burroughs’ film-alter ego dykker længere og længere ned i afhængigheden. En fascinerende film, som undertegnede så til den danske premiere i 1992.

Se filmen 'Nøgen frokost' online på Filmstriben

Leap of faith

I 1973 udkom William Friedkins stilskabende film Eksorcisten, der satte hellig rædsel på filmkortet. "Leap of Faith" er et dyk ned i instruktørens baggrund og kreative proces og et indblik i, hvordan det åndelige tema om tro og skæbne, som findes i hans værk, også formede hans liv.

De fleste har nok hørt om Eksorcisten, gyserfilmen om en ung pige der bliver besat af djævlen. Den ferme filminstruktør William Friedkin havde allerede flere store film på sit cv, bl.a. ”The French Connection”, da han nærmest følte sig kaldet til at filmatisere bogen af samme navn, skrevet af William Peter Blatty i 1971. Med Eksorcisten skrev William Friedkin sig ind på den fornemme liste af film man aldrig kan glemme.

Se filmen 'Leap of faith' online på Filmstriben

Inspiration