Shadow & Bone

23.03.21
For mange fantasyfans er der nok sat kryds i kalenderen d. 23. april. Den dag får ”Shadow & Bone” præmiere på Netflix. Vi inspirerer med bøgerne bag serien.

Fuldfed fantasyoplevelse

”Shadow & Bone” tager udgangspunkt i Leigh Bardugos ”Grishaverse” som betegnelsen for en række fantasyhistorier i det samme univers og hvor flere af personerne går igen i de forskellige bøger. Der er masser af drama, magi, hemmeligheder og dunkle personer. Alting er nemlig langt fra sort og hvidt, men derimod er der masser af gråzoner. Især i "Six of Crows" er det de lyssky forbrydere vi holder med. Hver enkelt valg kan have store konsekvenser.

For at få en bedre forståelse for universet har vi lavet denne gennemgang af bøgerne og rækkefølgen de kan læses i. Netflix-serien skulle efter sigende indeholde elementer fra alle bøgerne – især ”Grisha” og ”Six of Crows” karaktererne er med i traileren og på rollelisten. 

Bøgerne findes også som ebøger og netlydbøger på eReolen. 

"Grishaverse"

”Grisha” 
Serien der indeholder de tre bøger, ”Pigen og Mørkningen”, ”Den sorte kætter” og ”Skyggernes trone”, handler om pigen Alina, der bliver sendt i krig sammen med kammeraten Mal. Under en farefuld rejse på det magiske Skyggehav, går det op for Alina at hun har store magiske kræfter. Nu bliver hun tvunget til at samarbejde med ”Mørkningen” og langsomt hvirvles hun ind i en sindrig kamp med hemmeligheder og løgne og hun står overfor svære valg på vejen til fred.

”Six of Crows”
Serien dækker over ”Kragens kald” og ”Det korrupte rige” og foregår efter handlingen i ”Grisha”-serien. Samtidig foregår den på øen Kerch, i byen Ketterdam. Her skal en gruppe forbrydere forsøge at bryde ind i et topsikret fængsel for at stoppe udbredelsen af et farligt nyt stof. Forbrydergeniet Kaz Brekker får et tilbud han ikke kan sige nej til og sammen med fem andre bevæger han sig mod nord. Spørgsmålet er nu om de kan samarbejde længe nok til at få missionen til at lykkes, eller om de slår hinanden ihjel indbyrdes inden.

”King of Scars”
Serien indeholder indtil videre ”Den besatte konge” og en efterfølger, ”Rule of Wolves”, som udkommer senere i år. I ”Den besatte konge” møder vi kong Nikolai, som vi også møder i ”Grisha”-bøgerne. Han kæmper en kamp mod et indre uhyre. Vi møder også Zoya og Nina, som vi også har mødt i de foregående bøger. De forsøger alle at navigere i det samfund de lever i nu – et samfund uden ”Mørkningen”, uden deres elskede og snart indser de at de alle er brikker i et langt større spil, som langsomt forsøger at tage livet af dem. 

"Tornenes sprog"
Dette er en enkeltstående bog og kan læses uafhængigt af de andre bøger i "Grishaverse"-serien. Det er en samling eventyr og myter, som alle stammer fra universet. De har samme dystre og dunkle stemning som de andre bøger og de er prydet med smukke illustrationer der virkelig underbygger stemningen. Vi møder både ustødte prinser, hjemsøgte byer, en klog ræv og havfruer. 

Inspiration