Rygtet om den store fortællings død er stærkt overdrevet

24.02.20
Litteraturhistorikerne erklærede 'den store fortælling' for død med 80'ernes postmodernisme og værdirelativisme.

Det sked Ordkraftredaktionen højt og flot på, da man i 2014 bød velkommen til en festival med netop det gennemgående tema "De store fortællinger."

Moderne, islandsk saga

En aktuel og særdeles værdig repræsentant for den store fortælling, var islandske Einar Már Gudmundsson. "Det nordiske" var i øvrigt et andet tema på Ordkraft 2014.

Einar Már Gudmundsson havde lige udgivet sin vilde og vildt underholdende roman, "Islandske konger."

"Islandske konger" er fortællingen om slægten Knudsen, fra fiskerlejet Tangavik, hvor drankere, slagsbrødre, mesterfiskere, skibsredere, skønhedsdronninger, troldkvinder, horebukke og matematikgenier er at finde på stamtræet siden 1700-tallet.

Fælles for dem er, at de lever som konger, og de fleste er udstyret med en ret lav moral, når det handler om at kradse rigdom til sig.

Der er noget galt i Island

På sit uimodståelige dansk-islandske fortalte Einar Már om, hvordan han med sin skrøneagtige fortælling, ønskede at give en kapitalismekritisk kommentar til nutidens udbyttere og spekulanter. I halen på den finanskrise, der var gået særdeles hårdt ud over Island med krakket i '08.

Og som ifølge Einar Már var en forventelig følge af, at kvotekongerne, med hans ord, kunne tage pant i havets fisk og belåne dem i banken.

 

Ordkraft X

På Ordkraft 2014 stod lyrikforeningen 9000Ord bag tiltaget Ordkraft X. En række arrangementer, der samlede det nye, det skæve eller det uventede.

De første på scenen i Kunsthal Nord var Bjørn Rasmussen og Asta Olivia Nordenhof. To unge forfattere, der begge var hædret med Montanas Litteraturpris for hhv. romanen "Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet" i 2011 og digtsamlingen, "det nemme og det ensomme" i 2013.

Fælles for de to er også, at de overskrider de gængse opdelinger af privat og offentligt, biografi og fiktion, krop og tekst. Deres oplæsninger var derfor en stærk og følsom oplevelse for alle tilhørere.

Ny stor fortælling på vej

Der har været stille fra Asta Olivia Nordenhof siden digtsamlingen i 2013. Men i slutningen af januar i år udkom hendes anmelderroste roman "Penge på lommen", som er første del af en planlagt romanføljeton på 7, der tager udgangspunkt i færgebranden på Scandinavian Star i april 1990, som kostede 159 mennesker livet.

Ligesom Einar Mär i "Islandske konger" indtager Asta Olivia Nordenhof i sin fortælling en anklagende holdning til kapitalismens jagt på hurtig profit - forsikringssvindel og sære ejerforhold - som årsag til de menneskelige lidelser, der bliver resultatet. Både de økonomiske og menneskelige tab.

Det bliver en spændende stor fortælling, som jeg personligt glæder mig rigtig meget til at følge med i.

Inspiration