Prisvindende film på Filmstriben

11.02.22
Filmstriben præsenterer det bedste af det bedste.

Der er mange filmfestivaler og filmpriser i filmbranchen, og flere af priserne uddeles i løbet af foråret. Når den røde løber rulles ud, instruktører og skuespillere møder op i deres fineste jakkesæt og smukkeste kjoler, champagnepropperne springer, og der holdes taler, nyder vi at kigge med og hylde filmene og kunstnerne.

Filmstriben har samlet en masse gode film, der alle har vundet priser. Vi har valgt en god håndfuld ud til jer, men hele temaet kan ses på Filmstriben.

Thelma og Louise

I 1991 vandt to uheldige helte alles hjerter. Filmen blev instrueret af Ridley Scott. Men det var Susan Sarandon og Geena Davis der stjalvores hjerter i de altoverskyggende hovedroller oglidt Brad Pitt i en meget lille med ret uforglemmelig birolle.De to veninder Thelma og Louise tager efter en tragisk hændelse på en eventyrlig flugt gennem det sydøstlige USA. Med en ihærdig politiassistent i hælene, en charmerende blaffer, som de møder undervejs, og en række forbrydelser i bagagen veksler rejsen mellem en festlig, energisk ferie og en personlig odyssé. 
Se Thelma og Louise på Filmstriben

Fargo

Jerry er i økonomiske vanskeligheder. Han hyrer to forbrydere til at kidnappe sin egen kone. Han håber at få en klækkelig løsesum fra sin stenrige svigerfar. Snart viser det sig, at han har allieret sig med to af Minnesotas mest uduelige fyre. Det bliver ikke bedre for Jerry, da den snarådige politikvinde, Marge, begynder at kigge på sagen. Frances McDormand spillede blædende i rollen som den meget højgravide Marge og hun løb velfortjent med en Oscar i kategorien Bedste kvindelige hovedrolle.
Se Fargo på Filmstriben

The square

Christian er succesfuld kunstnerisk chef på et moderne kunstmuseum. Han er i centrum af den kreative elite og tager sit job meget alvorligt. I dagene før åbningen af den prestigefyldte udstilling ”The square”, bliver Christian udsat for et tricktyveri på åben gade. En oplevelse, han ikke kan slippe og sammen med sin assistent, Michael, indleder han en jagt på tyven. Samtidig kræver journalisten, Anne, svar på kunstens store spørgsmål og oveni skal Christian stå på mål for den virale kampagne, som museets PR-bureau har skabt, og som bringer museet og dets kunstneriske leder i dyb krise. ”The square” vandt Den Gyldne Palme i Cannes 2017, vandten prisregn ved European Film Awards samt en Robert for Bedst ikke-amerikanske film. Dem var desuden nomineret til en Oscar for Bedste udenlandske film. 
Se The square på Filmstriben

Alt om min mor

I Pedro Almodóvars ’Alt om min mor’ mister Manuela sin søn Esteban i en tragisk trafikulykke. Sønderknust tager hun til Barcelona for at fortælle Estebans far, den transkønnede Lola, den frygtelige nyhed – og for at gøre et gammelt regnskab op. Et mere elskeligt og broget persongalleri skal man lede længe efter. Det både Oscar-, Guldpalme- og Bodil-belønnede melodrama er en smuk, hudløs hyldest til moderkærlighed og søstersolidaritet på tværs af køn, og filmen har for længst opnået klassikerstatus i den nyere filmkanon.
Se Alt om min mor på Filmstriben

The crying game

En britisk soldat bliver taget som gidsel af IRA. Mellem ham og hans vogter, Fergus, opstår der en fortrolighed som medfører, at Fergus, efter soldatens død, opsøger dennes elskede, som han har lovet at tage sig af. Historien udvikler sig til en kærlighedsfortælling om forførelsens væsen og seksuel identitet.
Se the crying game på Filmstriben

Se hele Filmstribens tema om prisvindende film

Inspiration