Pas på, der kommer ord!

23.03.20
Ord skaber fællesskab, men kan så sandelig også adskille mennesker og kulturer. Det handlede Ordkraft 2018 om.

De seneste 7 uger har vi i tilbageglimt tegnet små portrætter af forgangne Ordkraft-festivaler. I glædelig forventning om at kunne fejre Ordkrafts 10 års jubilæum her i april.

Som bekendt er Ordkraft - som alt andet - aflyst. Og jubilæet er udsat til 2021.

Heldigvis er meget af den gode litteratur, vi blev introduceret for til Ordkraft i 2018, at finde på eReolen. Og du skal selvfølgelig ikke snydes for en lille reminder om, hvad du måske ikke har nået at læse eller gerne vil genlæse fra dengang.

Ytringsfrihed og tabuer

Ordkraft 2018 havde temaet "Pas på, der kommer ord!" Publikum lod sig dog ikke skræmme af advarslen, men strømmede modigt til debatter, foredrag, film, koncerter mv, der på forskellig vis drejede sig om, hvordan ord kan skabe fællesskaber, men bestemt også skille mennesker.

Kan ord stoppe had?

Debattør Özlem Cekic er berømt for sin "dialogkaffe", hvor hun byder sine "haters" på en kop kaffe i troen og håbet på, at samtale kan nedbryde fordomme og skabe forståelse.

Hun var aktuel med bogen "Hvorfor hader han dig, mor?", hvor hun undersøger, hvor vreden og hadet mellem befolkningsgrupper kommer fra.

Sympatiske Özlem Cekic fortalte om sin bog og deltog i paneldebat om ytringsfrihed med Lasse Jensen og Per Lyngby. Her fik hun også budt kunster og provokatør Uwe Max Jensen på dialogkaffe, efter at han uinviteret havde indtaget scenen og afbrød debatten. Med Cekics ord: "Et godt eksempel på, hvor svært det med ytringsfriheden også kan være."

Tabu i familien

Norske Vigdis Hjorth var på Ordkraft 2018 for at tale om sin bog "Arv og miljø."

 ”Arv og miljø” satte gang i en af Norges hedeste litteraturdebatter, da den udkom i 2016. På trods af, at romanen blev lanceret som fiktion, læste mange Hjorths beretning om en incestuøs familiehemmelighed som selvbiografisk, hvilket gav anledning til en storslået, offentlig familiefejde og til en debat af, hvor tæt litteraturen har lov at gå på virkeligheden. 

Moderator Erling Lykke bad Vigdis Hjorth læse op fra bogen, da han talte med forfatteren på Ordkraft. "Hun fremførte det stykke, hun havde valgt, med en styrke og en intensitet, der blæste publikum og moderatoren omkuld. Det var intet mindre end fantastisk," husker Erling.

Det er bogen også. Så læs eller lyt til den på eReolen her.

Fra samfundets bagside

Jonas T. Bengtsons kan som ingen anden give ord til de mennesker og miljøer på samfundets bagside, som ind i mellem figurerer mere som problemer og statistik i omverdenens opfattelse.

Romanen "Sus" er ingen undtagelse, og det var den forfatteren talte om på Ordkraft 2018.

Sus er 19 år, ligner en 12-årig og bor i en social ghetto. Hun hader sin far, ryger sine daglige joints og begynder at sælge hash for at kunne købe en pistol. Men så er der lige katten, Adrian i kørestolen og den nye fyr i blokken.

Er du klar til en realistisk fortælling, der vil gribe dig om hjerterødderne? Så skal du læse "Sus".

Læs flere bøger fra Ordkraft 2018 på eReolen:

Inspiration