Paddington - bjørnen fra det mørkeste Peru

Kender du bøgerne om Paddington, den lille bjørn fra det mørkeste Peru? De er sjove og spændende, og er desuden perfekte til højtlæsning.

Den første bog om bjørnen Paddington kom til verden i 1958, og den tog først England, og derefter verden med storm. Paddingtons ”far” er forfatteren Michael Bond, som, udover nogle småskriverier, arbejdede som kameramand hos BBC. Dette ændrede fortællingen om den godmodige Paddington fuldstændig.

Paddington er navngivet efter Paddington banegård i London, hvor han bliver opdaget af den søde Brown familie, der netop har hentet deres datter Judy på stationen. Han har rejst som blind passager fra det mørkeste Peru, og er nu havnet, ene og alene, i en forunderlig verden han ikke kender. Om halsen har hans tante Lucy hængt et skilt, hvorpå hun beder om at der bliver taget godt om den lille bjørn. Familien Brown tager ham med hjem, giver ham navnet Paddington, og ender med at tilbyde ham fast bopæl hos dem.

Med en kampvægt på ca 8 kilo, iklædt duffelcoat, gummistøvler, og en temmelig sælsom hat, ser Paddington ikke ud af meget, men han formår virkelig at gøre opmærksom på sig selv. Han er meget nysgerrig, men desværre også lidt af et klumrehoved, hvilket afstedkommer, at han pludselig bliver midtpunkt i en lang række sjove situationer, der ofte tiltrækker sig uønsket opmærksomhed, f.eks. fra ordensmagten. Heldigvis redder hans snusfornuft og venlige personlighed ham altid ud af suppedasen.

De mange bøger om Paddington er episodiske, hver med 6-8 individuelle historier om hvilke katastrofer Paddington kommer ud for. I den første bog er han bl.a. i Londons undergrund, på besøg i et stormagasin, ved stranden og på teatret. På trods af mange komiske uheld, ender Paddington altid med at trække det længste strå.

Bøgerne er perfekte til højtlæsning, da et enkelt kapitel er en afsluttet historie, men de er sørme også hyggelige at læse helt for sig selv. Det er hverken Dickens eller Dostojevskij, men det er godt, varmt og rørende. Det er simpelthen glad litteratur for store og små.

Bestil bogen ”Bjørnen Paddington” her

Paddington er blevet filmatiseret mange gange til tv, både som tegnefilm og dukkefilm, men i 2014 kom den fantastiske engelske film "Paddington", instrueret af Paul King. Filmen er en af de bedst anmeldte film, der findes, og er simpelthen definitionen af HERLIG. Den er fyldt med gode skuespillere, bl.a. spiller Hugh Bonneville og Sally Hawkins ægteparret Brown, der i filmen får langt mere dybde og karakter end i bøgerne. Også deres to børn, Judy og Jonathan, bliver godt beskrevet som moderne unge mennesker, hvis liv bliver vendt på hovedet ved ankomsten af den venlige bjørn.

Filmen kommer forbi en perlerække af Paddingtons mange ”uheld”, men den har også en rød tråd om en dyrekonservator der vil udstoppe Paddington, som er en meget sjælden bjørn. Nicole Kidman er både dejlig og dæmonisk som den onde konservator, og hun udsætter i løbet af filmen både Paddington og familien Brown for en række farlige og hårrejsende situationer. I 2017 kom der en fortsættelse "Paddington 2", som er mindst lige så sjov og spændende som den første film. Her ender stakkels Paddington i fængsel som følge af en ond skuespillers forbrydelser.

Filmene kan ses på Filmstriben, dog kun med dansk tale. Vil man se dem på engelsk kan man bestille dem på dvd.

Inspiration