Ord ud over alle grænser

09.03.20
Ordkraft 2016 bød bl.a. på en syngende borgmester og en inkarneret Aalborg-hader

Borgmester Thomas Kastrup Larsen åbnede Ordkraft 2016 med oplæsning af sin tekst "Endestation." Et stykke prosa, han selv havde skrevet til lejligheden.

Herefter sang han et par strofer af den australske rockpoet Nick Cave for alle, der var mødt op til åbningen i Kedelhallen. Heriblandt daværende kulturminister Bertel Haarder, der på godt og ondt også er kendt for at være en flittig sangskriver.

Udsyn og tolerance

Men alle synger som bekendt med sit næb. Og at der er plads og gehør til alle stemmer var helt centralt i lyset af årets Ordkrafttema 2016: "Ord ud over alle grænser." Man satte fra arrangørernes side spot på, at man ved at læse litteratur, også den, der ligger uden for egen kultursfære, skaber udsyn, og hermed baner vejen for tolerance og til at forbinde mennesker.

At man fra det sædvanlige fokus på regionale og nationale forfattere i år havde inviteret flere forfattere fra andre sprog- og kulturområder kunne ses i programmet:

Iransk-svenske Marjaneh Baktiari, irske Donal Ryan, hollandske Gerbrand Bakker og estiske Rein Raud var bare nogle af de fantastiske, udenlandske forfattere, man kunne opleve på Ordkraft i 2016.

Forene eller forandre?

En, der ikke så det som sin opgave som skribent at forbinde mennesker, var forfatter og debattør Carsten Jensen. Han beskrev derimod sin rolle som en, der skal forandre noget i den enkelte læsers hoved. "Men bestemt ikke hos vores politikere, for de er allesammen funktionelle analfabeter og læser ikke bøger," udtalte han i vanlig provokerende stil til en journalist fra TVNord.

For kunsten, litteraturens og ikke mindst sit læsende publikum i Nordjyllands skyld, havde Carsten Jensen trodset sit livslange hadforhold til Aalborg for at deltage på Ordkraft. Endda i en af byens efter hans mening grimmeste bygninger. Han havde krydset grænsen til det nordjyske for at være med til at rykke grænser på det indre plan.

Carsten Jensen var aktuel med krigsromanen "Den første sten."

Cavlingvinder

I januar samme år havde DRs mellemøstkorrespondent Puk Damsgaard modtaget den prestigefyldte journalistiske hæder, Cavlingprisen.

Dels for hendes indsigtsfulde, modige og menneskelige reportager fra Mellemøsten, men også for hendes bog "Ser du månen, Daniel."

Den virkelige historie om freelancefotografen Daniel Rye, der sad 13 måneder som gidsel hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.

Puk Damsgaard deltog også på Ordkraft 2016 og fortalte et åndeløst publikum om livet som korrespondent i verdens mest konfliktfyldte områder, og hvordan man formidler almindelige menneskers dagligliv for os, der lever i en helt anden verden.

"Ser du månen, Daniel" er siden blevet filmatiseret. Bog og film kan lånes her på biblioteket.

Herunder flere bøger, der blev præsenteret på Ordkraft 2016

Inspiration