Foto: Annie Spratt Unsplash

Novellen - en ny begyndelse

02.02.22
I en novellesamling får du mange nye begyndelser og store oplevelser på få sider

Trænger du til en ny begyndelse, så er en novellesamling måske svaret? Hver gang du begynder på en ny novelle, så lander du nemlig lige midt i en ny situation og et nyt sted. På få sider bygges historien op, et problem præsenteres eller et dilemma dukker op. 

Det vækker din nysgerrighed som læser. Hvor er jeg landet? Hvem er jeg hjemme hos? Hvad er der på spil i denne historie? Det er ikke altid, at du får et svar på dine spørgsmål, når novellen er slut. Ofte står du tilbage med en åben slutning. Men det er netop det, jeg sætter så stor pris på, når jeg selv læser noveller.

Sådan havde jeg det, da jeg læste Alice Munros novellesamling Fjendskab, venskab, ægteskab i min sommerferie. Novellens personer levede videre i mine tanker, længe efter at jeg har lukket bogen og afleveret den på biblioteket. Alice Munro er en sand novellestormester. Fuldt fortjent har hun fået Nobelprisen i litteratur for sin unikke evne til at skrive noveller. 
Find bibliotekets udvalg af Alice Munros mange noveller her 

Det samme skete da jeg hørte Hiromi Kawakamis to noveller At træde på en slange og Forsvindinger på lydbog. Japanske Kawakamis noveller åbner for et indblik i en hverdag, der er meget anderledes end den danske. Hun blander realisme og surrealisme i en hverdagsramme. Det er skarpt skåret og virkelig velfortalt. 
Her finder du Hiromi Kawakamis novellesamling 

Det er kun to blandt mange. Jeg vil blandt andet varmt anbefale Dorthe Nors, Caroline Albertine Minor og to gange Tove (Ditlevsen og Jansson). En tyk roman tager lang tid at læse, men selv den korteste novelle tager langt tid at tænke over.

Inspiration