Noget der ligner Elly Griffiths krimier

28.04.21
Gode alternativer mens du venter på næste bind i krimiserien om den engelske arkæolog Ruth Galloway.

Hyggekrimiens ukronede dronning

Den ukronede dronning inden for hygge krimi-genren er Elly Grifftihs, der med krimiserie om den engelske arkæolog Ruth Galloway har vundet mange krimihjerter. Det er krimier, der godt kan læses en mørk aften.

I den ublodige krimigenre er den gode historie og de gribende personbeskrivelser i centrum. Genren har både et krimiplot men også meget fokus på samspillet mellem dem, der skal opklare forbrydelsen. Vi lærer dem at kende på godt og ondt. 

Elly Griffiths laver desuden en grundig research. Hun lægger stor vægt på, at alle historiske begivenheder er korrekte. Hun er en værdig arvtager til tronen efter den britiske krimidronning og arkæolog over dem alle, Agatha Christie.
Bibliotekets store samling af Agatha Christies krimier om Miss Marple

Alene i det øde landskab hvor alt kan ske 

Elly Grifftihs krimiserie foregår i Norfolk i det østlige England. Her bor seriens hovedperson Ruth Galloway langt udenfor lands lov og ret. I fortiden var Saltmarsken et helligt sted og arkæologer har fundet mange vigtige fund der. 
Første bind i serien Pigen under jorden kan både læses og høres på eReolen 
Flere bind i krimiserien om Ruth Galloway findes på eReolen på dansk 
Et større udvalg af krimiserien om Ruth Galloway findes på eReolen på engelsk

At grave i fortiden 

Ruths interesse i mytologi, religion og arkæologi og især i bronzealderen får en stor plads i bøgerne. Kan du godt lide seriens fokus på at grave i fortiden, så kan du med fordel kaste dig over islandske Yrsa Sigurðardóttirs krimiserie om Thóra Gudmundsdóttir. Her blandes krimiopklaringen med okkulte ritualer i den ugæstfri vilde islandske natur.
Krimiserien med Thóra Gudmundsdóttir

I  spændingsromanen Femte sol brænder tager Michael Larsen også udgangspunkt i en nutidig kriminalsag, der viser sig at have forbindelse tilbage til bronzealderen. 
Michael Larsens 'Femte sol brænder'

Ann Cleeves' krimiserie om Mathew Venn er en slags krimifætter til Ruth Galloway. Serien foregår også i nutidens England men ved kysten i North Devon. 
Ann Cleeves North Devon krimiserie

Forsvundne børn er også et tilbagevendende tema i Elly Griffiths krimier. Her er britiske Cara Hunters krimiserie om Adam Fawley et godt alternativ.
I Familiens synder forsvinder 8-årige Daisy sporløst fra en havefest i sit hjem i Oxford. Da politiet efterforsker hendes forsvinden, vælter hemmelighederne ud af skabene i hendes familie, og kriminalkommissær Adam Fawley får rippet op i sit private helvede.
Cara Hunters krimi Familiens synder
Cara Hunters krimiserie om Adam Fawley

Fokus på samarbejde og opklaring

Ruth kæmper for at få karriere og privatliv i balance. Hun er enlig mor. Hun har et kompliceret forhold til barnets far og også til sine egne forældre, der er nykristne. De bifalder ikke at hun er flyttet alene langt ud på landet for at udleve sit drømmejob. 

Kan du også godt lide krimiseriens fokus på den svære balance mellem karriere og privatliv så kan Julie Hastrups krimiserie om Rebekka Holm anbefales.
Her flytter Rebekka tilbage til barndommens Ringkøbing i forbindelse med en kompliceret sag og hun konfronteres med sine egne indre dæmoner, der ellers har holdt hende væk fra Ringkøbing i årevis.
Julie Hastrups krimiserie med Rebekka Holm

Kan du også godt lide krimiseriens fokus på samarbejde omkring opklaringen, så vil jeg varmt anbefale Lars Kjædegaards krimiserie om Agnes Hillstrøm og hendes yngre assistent, Otto Vang. De er korte, koncentrede og underholdende. 
Lars Kjædegaards krimiserie om Agnes Hillstrøm

Inspiration