Foto: Gyldendals billedbibliotek

New York Times kårer Ditlevsen blandt årets bedste udgivelser

08.12.21
Nyhedsmediet New York Times kårer Tove Ditlevsens 'Copenhagen Trilogy' som en af årets bedste bøger.

I år udkom tre af Tove Ditlevsens hovedværker på engelsk under titlen 'Copenhagen Trilogy'. Værket som indeholder oversættelserne af erindringsbøgerne 'Barndom', 'Ungdom' og 'Gift', har siden udgivelsen i januar høstet international anerkendelse, og nu har værket gjort sig fortjent til en plads på New York Times prestigefyldte liste over årets 10 bedste bøger.

New York Times kalder bl.a. trilogien for et mesterværk, og sammenligner den med Elena Ferrantes Napoli-serie, men modsat Ferrantes bøger er 'Copenhagen Trilogy' ikke fiktion, men erindringer fra Tove Ditlevsens eget liv.

Ærlige Tove: Barndom, Ungdom og Gift

Mens det er karakteristisk for Tove Ditlevsens forfatterskab, at hun hentede inspiration i sit eget liv, er 'Barndom', 'Ungdom' og 'Gift' hudløst ærlige og skrevet uden hensyn overfor hverken familie, venner eller Tove selv. Mens 'Barndom' og 'Ungdom' skildrer Toves liv fra opvæksten som misforstået barn i arbejderkvarteret på Vesterbro til tiden inden hun debuterede som digter lige før 2. Verdenskrig, er 'Gift' en gruopvækkende udlægning af Toves fejlslåede ægteskaber, foruroligende narkomani og indlæggelser i psykiatrien. I dag er bøgerne stadig barsk, men gribende, læsning, der samtidig understreger Toves dybe psykologiske indsigt, og sans for at gøre stor kunst ud af sin egen ulykke.

Find mere Ditlevsen på biblioteket

Mens Tove posthumt har fået sit internationale gennembrud, har hun i de senere år fået en større renæssance herhjemme. I dag er størstedelen af hendes forfatterskab bestående af digte, romaner, erindringer og glemte tekster mm. genudgivet, ligesom hun også sidste år blev portrætteret kortfilmen 'Tove i stykker'.

Har du lyst til at dykke ned i Toves forfatterskab og liv kan du selvfølgelig finde det hele og mere til på biblioteket.

Læs et forfatterportræt af Tove Ditlevsen på Forfatterweb

Inspiration