Mand møder ræv på vej landevej gennem skov.
Foto: Erik McLean / Unsplash

Når menneske møder natur - natur møder menneske

Hvad ved køer om omsorg og relationer? Hvordan træner man syv grågæs i at flyve og hvad lærer man selv af det?

Trods titlen 'Mit liv som hund', er hovedpersonen i den populære svenske roman, den 12-årige Ingemar faktisk ikke en hund. Han er en ganske almindelig dreng i 1950'ernes Småland, hvor han på trods af drillerier, moderens sygdom og død og hunden Sickans aflivning formår at holde katastroferne på afstand; netop fordi han forstår livet som en hund.

Find og reserver "Mit liv som hund" her

Uden at vide det, var Ingemar forud for sin tid og med på en af de nyeste trends inden for naturfagbøger. I dag finder man ikke længere kun de klassiske "hvilke dyr finder jeg i haven"-bøger på hylden, men også "hvad finder jeg ud af om mig selv - i naturen". De sidste er ikke håndbøger til at have med i marken eller i skoven, men ofte anderledes, sjove, filosoferende bøger, der sætter verden i et nyt perspektiv og sender dig ud i naturen med friske øjne og fornyet mod og energi.

Hvad ved køer for eksempel om omsorg og relationer? Det svarer den økologiske kvægbonde Rosamund Young på i bogen 'Hvad køer ved om livet' og i 'Gåsefar: En fortælling om hvordan syv gæslinger gjorde mig klogere på livet' fortæller Michael Quetting, hvordan man træner syv grågæs i at flyve og samtidig om, hvordan opgaven påvirkede hans eget liv på uforudsigelige måder. Og i 'Træernes hemmelige liv' og opfølgeren 'Dyrenes hemmelige liv' udvider skovfogeden Peter Wohlleben den gængse forståelse af både flora og fauna.  

12-årige Ingemar ved det allerede, nu er det din tur til at finde ny indsigt om naturen og dig selv - i naturen.  

 

Inspiration